Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van goed verhaal tot normaal

Goed verhaal

Een nieuwe podcast op Podimo met elke aflevering een op zichzelf staand verhaal, gemaakt door verschillende podcastmakers. Ondernemer Alexander Klöpping presenteert deze door This American Life geïnspireerde serie, waarbij hij zelf voor Ira Glass speelt door het verhaal in te leiden. De eerste aflevering is inderdaad een goed verhaal, maar al wel bekend. Hij gaat over de mysterieuze manuscriptendief die door middel van phishing ongepubliceerde manuscripten van schrijvers aftroggelde. Ook Hanna Bervoets is een van zijn slachtoffers en zij vertelt haar kant van het verhaal in deze podcast. De kant van de dief is verzonnen, want zijn verhaal horen we pas in de rechtszaak, die binnenkort in New York begint.

De derde aflevering gaat over de vraag of het mogelijk is om illegale streams te kopen op Spotify. Podcastmaker Bianca Schrijver en muzikant Geert Vlieger gaan een gewaagd experiment aan. Het niveau van This American Life of Klöppings andere inspiratiebron Reply All halen de verhalen nog niet, maar Goed Verhaal kan wel een mooie plek zijn voor Nederlandse podcastmakers om hun werk te laten zien. Als de verhalen nog iets gestroomlijnder worden, kan dit tussen al het true crime- en talkshowgeweld een fijne wekelijkse toevoeging aan de afspeellijst worden. 

Radiolingo

Taalleer-app Duolingo en podcastbedrijf Crooked Media slaan de handen ineen voor deze nieuwe podcast over allerlei taalkundige onderwerpen. In de eerste aflevering onderzoekt presentator Ahmed Ali Akbar, een tweede generatie Pakistaan in Amerika, waarom niemand zijn naam kan uitspreken. En de tweede aflevering gaat over accenten. Hierin bespreekt hij dat ‘standaardtaal’ eigenlijk niet bestaat en wat voor sociale implicaties verschillende accenten kunnen hebben.

Nou heb ik toevallig een master in de taalwetenschap, dus voor mij was er weinig nieuws te horen. Maar voor iets minder professionele taalnerds is dit een podcast waarin onderwerpen waar je waarschijnlijk altijd al nieuwsgierig naar was op een toegankelijke manier uitgediept worden, met leuke anekdotes en kundige deskundigen.

De ramp met de Phoenix

In 1847 verging in Lake Michigan het schip de Phoenix. Aan boord was een grote groep Achterhoekers, die naar Amerika wilden emigreren op zoek naar een beter leven. Joske Meerdink maakt voor omroep Gelderland een podcastserie over deze onbekende scheepsramp. Ze gaat grondig te werk en gaat op onderzoek uit in haar eigen woonplaats Winterswijk, maar ook in Amerika. Maar meer nog dan de historische waarde van deze podcast, valt de losse en vrolijke verteltoon en van Meerdink op. Vooral dankzij haar fijne Achterhoekse tongval willen we graag horen wat ze allemaal te weten komt over de tragische scheepsramp.

Doe maar normaal

Nederland kent heus een traditie van protestmuziek, maar lang niet alle nummers zijn even bekend. Mirthe van der Drift en Rose Heijnen maakten voor NPO 2 een vlot vertelde podcast over de geschiedenis van protestliederen in ons land.

Ze gaan op pad op zoek naar liedjes over thema’s als oorlog en boerenprotest en ontmoeten beroemde songschrijvers als Ernst Jansz en Bennie Jolink, die lekker openhartige interviews geven. Wetenschapper Laurens Ham geeft context en perspectief. Ook proberen ze de vraag te beantwoorden of het waar is dat er tegenwoordig maar zo weinig echte protestmuziek te horen is.

 

De Groentjes

'Een portret van een volkstuin', zo introduceren Marius en Jurgen hun podcast De Groentjes. Jurgen bezit een volkstuin op het Groningse complex Tuinwijck, en daar liggen genoeg verhalen. Over de geschiedenis ervan, over de bewoners, en natuurlijk over tuinieren. De podcast zit ook vol tips over hoe je bijvoorbeeld een mini-vijver kan maken in je tuin of op je balkon of hoe je onkruid kan voorkomen. 

Lekker kneuterig, personages met mooie accenten, catchy podcastliedjes en een leuke rubriek met de 'babbeltuinvraag': wat is je favoriete tuingereedschap, wat is je grootste ergernis op de volkstuin? Kortom, een heerlijke podcast voor mensen met en zonder groene vingers. 

 

meer podcasttips