Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, een hele hoop mysteries

Wie is Emmy?

Het is volop coronatijd als schrijver Daan Windhorst zijn vrouw een kleurboek cadeau doet, dat hij op de site van een boekhandel heeft besteld. Bij nader inzien is dit het raarste kleurboek dat hij ooit heeft gezien: het zit vol taalfouten en de plaatjes lijken illegaal van het internet gedownload. Samen met Nikki Dekker gaat Windhorst in deze podcast op zoek naar de makers van deze miskoop. Uit de eerste paar afleveringen blijkt dat de zoektocht naar deze Emmy bepaald niet in een rechte lijn gaat. We komen allerlei kleurrijke figuren tegen en een flinke portie reflectie op onszelf en de maatschappij. Oh ja, en een boel grapjes.

Wie is Emmy? is gemaakt in eigen beheer, maar is niet zo knutselig als misschien lijkt. De makers zijn professionele schrijvers en geven je als luisteraar het vertrouwen dat deze slingerende weg toch ergens uit gaat komen. De podcast neemt het 'vreemde zoektocht'-genre op de hak en doet op zijn beste momenten sterk denken aan Reply All.

Hoaxed

Het is dé complottheorie die steeds weer opduikt: een groep mensen uit de elite spant samen om kinderen te misbruiken in satanische rituelen. In 2014 ging dit gerucht rond in de keurige Londense wijk Hampstead. Aanstichter was een moeder die haar eigen kinderen huiveringwekkende, maar totaal fictieve verklaringen liet afleggen. Podcastmaker Alexi Mostrous (bekend van de hit Sweet Bobby) gaat terug naar de oorsprong van dit verhaal, dat nog steeds koren op de molen van complotdenkers wereldwijd is.

Mostrous spreekt de moeder van de kinderen, die het misbruikverhaal in eerste instantie gebruikte om haar nieuwe liefde een plezier te doen en haar ex een hak te zetten. Maar hij laat ook zien hoe dit soort verzinsels worden aangedikt en doorgegeven in een groter, angstaanjagend netwerk van complotdenkers.

Er is geen feestje

Het is alweer tien jaar geleden dat een internetgrap gierend uit de hand liep. De zestiende verjaardag van Merthe uit Haren werd door Facebookgebruikers gebombardeerd tot ‘Project X Haren’. Terwijl zij gewoon een paar vrienden wilde uitnodigen, liep het Groningse villadorp vol met jongeren op zoek naar vertier. ‘Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!’ was de leus. We weten allemaal nog wel in wat voor chaos dit niet bestaande feestje eindigde.

In deze podcast reconstrueren twee journalisten van de Groningse lokale omroep OOG die bizarre dag. Wat was de rol van internetcultuur, van de autoriteiten en van de feestgangers zelf? Ze hebben veel mensen te spreken gekregen, maar helaas werkte Merthe zelf niet mee. De makers hebben een beetje een laconieke toon, dat zal wel horen bij de nuchtere Groningers. De podcast legt Project X vast als een chaotisch moment in de geschiedenis, waarop de online- en de echte wereld met elkaar botsten. 

Het geheim van Mallorca

In de zomer van 2021 werd vakantieganger Carlo Heuvelman dodelijk mishandeld op de boulevard op Mallorca. Een jeugdige vriendengroep uit Hilversum staat momenteel terecht voor de misdaad, maar niemand kan of wil vertellen wat er precies gebeurd is. Die schokkende zaak is het onderwerp van de eerste truecrimepodcast van nu.nl.

Verslaggever Joris Peters ging naar de plek des onheils om te proberen erachter te komen wat er gebeurd is. Aan zijn voice-over en zijn manier van interviewen is te horen dat dit zijn eerste podcast is, maar hij weet wel dichtbij het verhaal te komen. In de tweede aflevering vertelt kroegbaas Arie, bij wie de vrienden eerder op de avond al bij een ruzie betrokken waren, voor het eerst hoe dat ging.

Dit kan geen toeval zijn

Deze nieuwe podcast van de Volkskrant gaat over Bart, een Nederlander die vermoedt dat hij ontvoerd is door de Spaanse geheime dienst. Zijn verhaal is vaag, dat vindt hij zelf ook, maar juist daarom vermoedt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk dat het best eens waar kan zijn. Hij heeft zelf namelijk ook de nodige ervaringen met de praktijken van geheime diensten. Samen met podcastmaker Simone Eleveld onderzoekt hij het verhaal, waardoor je ook als luisteraar steeds verder ingevoerd wordt in de schimmige wereld van inlichtingen en spionage. Steeds vaker denken ze: dit kan geen toeval zijn, maar het vinden van hard bewijs is moeilijk.

meer podcasttips