Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Onmisbaar aan tafel
VPRO Tegenlicht bracht acht werknemers uit vitale sectoren samen tijdens de allereerste Top der Onmisbaren. Daar bedachten ze wat de Nederlandse samenleving moet doen om een tweede coronagolf goed door te komen. ‘Jan is weg en zijn wapen ligt nog in de kluis!’
Meisjesnaam
Schuilkelder
Burgerberaad
‘Leuk is anders’
Nu alleen nog even omkleden, zodat men in vol ornaat op de bordesfoto kan. Althans, dat was de bedoeling maar er is geen bordes, wel een fraai gazon. Wanneer de fotograaf iedereen daar coronaveilig heeft gepositioneerd, bemoeit militair Hilali zich met de opstelling. ‘Volgens mij moet niet ík vooraan staan, maar de zorg. Zij stonden in de frontlinie.’ Goed punt, dus schuiven ambulant zorgverlener Bakker en IC-verpleegkundige Kim Marquardt door naar voren. De fotograaf doet zijn werk en dan zit de top erop. Aan Leila Azzam vraag ik of het weekend geworden is wat ze verwacht had. ‘Ik had helemaal niets verwacht schat, maar het was hartstikke leuk.’
Kijk en praat online mee tijdens de Meet Up-livecast ‘Top der Onmisbaren’ van VPRO Tegenlicht via dezwijger.nl/live, woensdag 16 september, 20.30 uur. Meer informatie via dezwijger.nl/programma/top-der-onmisbaren-2020.
VPRO Tegenlicht
NPO 2, zondag 22.10-23.00 uur
Portretten
Om nog eens te benadrukken hoe belangrijk de beroepsgroepen zijn die deelnemen aan de Top der Onmisbaren, vroeg de VPRO Gids fotograaf Merlijn Doomernik de deelnemers te portretteren.
Kim Marquardt
IC-verpleegkundige
Een paar maanden geleden kreeg Kim (1984) nog applaus omdat zij overuren maakte op een intensivecareafdeling met coronapatiënten. Nu is het zaak dit applaus om te zetten in structureel betere werkomstandigheden. Is een zorgverzekeringssysteem zonder winstoogmerk wellicht de oplossing?
Theo Bakker
Ambulant verpleegkundige
De afgelopen maanden draaide Theo (1956) uit Harderwijk veel nachtdiensten in door corona zwaar getroffen verzorgingshuizen in de brandhaarden Heerde, Nunspeet en Wapenveld. In de frontlinie van de crisis moest hij te werk gaan met beperkte beschermingsmiddelen en een minimale bezetting aan personeel.
Dies van den Bosch
Vuilnismedewerker
Volgens Dies (1988) uit Rosmalen is het grootste probleem in Nederland dat geld en waardering de werkvloer niet bereiken: onnodige managementlagen zorgen ervoor dat overheidssteun niet terecht komt bij de mensen die het echte werk doen. Dies houdt van argumenteren.
Lucelle Comvalius
Docent maatschappijleer
Tijdens de coronacrisis zette Lucelle (1973) uit Harderwijk samen met haar collega’s alles op alles om het onderwijs online voort te kunnen zetten. Ze geeft les op een brede scholengemeenschap in Ermelo en krijgt veel mee van wat er in de samenleving speelt. Zij strijdt onder meer voor gelijke toegang tot onderwijs.
Leila Azzam
Voorzitter Stichting Carabic
Met Stichting Carabic biedt Leila (1968) steun aan kwetsbare bewoners in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Ze zag de afgelopen periode dat sommige groepen extra hard werden getroffen door de coronacrisis. Dagelijks kwamen er tientallen meldingen binnen van families die geen eten meer hadden.
Jan van Heijningen
Politieagent
Als politieagent in Amsterdam staat Jan (1991) midden in de samenleving. Hij zag zijn takenpakket de afgelopen jaren voortdurend groeien, terwijl er ook steeds meer bezuinigingen werden doorgevoerd. Volgens Jan ligt er nu een kans om te investeren in het toekomstbestendig maken van de politie.
Mostafa Hilali
Militair
Voor Mostafa (1973) is de coronacrisis een wake-upcall: er moet niet bezuinigd worden op defensie. Dankzij de oefenmissies die zij in het buitenland hadden uitgevoerd waren defensiemedewerkers in staat bij te springen toen de eerste coronagolf op haar hoogtepunt was. Welke rol ziet hij in het postcoronatijdperk voor defensie?
Erik Luiten
Melkveehouder
Tijdens de coronacrisis kreeg Erik (1970) uit Aalten veel waardering voor zijn werk, maar daar kan hij niet van leven. Voedselproducenten zagen de druk op hun inkomsten toenemen, terwijl supermarkten topwinsten maakten. Erik pleit voor minder knellende regelgeving en een beter verdienmodel voor de boeren.
Cadeautje!
Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →