VPRO Gids 1

1 januari t/m 7 januari
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 1 januari

Doordrenkte jeugd

Baksteen - Femke Vindevogel

Je zou denken dat er wel genoeg boeken zijn over drankzuchtige vaders, maar dan is daar Iggy, die in Baksteen (Van Oorschot) toont welke impact een van bier doordrenkte jeugd op je leven heeft. Haar vader is kunstenaar, een ouwe hippie met zijn onafscheidelijke peaceketting en zijn aftandse Kever en zijn rockhelden naar wie hij zijn kinderen zo nodig moest vernoemen. In haar tweede roman rijgt Femke Vindevogel het ene na het andere hartverscheurende, onvergetelijke beeld aaneen: hoe hij tijdens Iggy’s eerste festival ondergepist in de modder lag, hoe ze over hem heen stapte en deed of ze hem niet kende, en hoe ze overal, in elke vuilniszak, elke stapel vodden, elke hoop stenen haar vader ziet.

KATJA DE BRUIN

Voorbeeldige integratie

Een fier en frank volk! - Eva Tuboly en Gerrit Valk

Na de Hongaarse Opstand van 1956 bereidde een verontwaardigd Nederland drieduizend gevluchte Hongaren een warm welkom, vooral vanwege hun vermeende verzet tegen de communistische dictatuur. Later bleek dat maar een klein deel louter om politieke redenen was gevlucht. De meesten, overwegend jonge mannen, zochten lotsverbetering of alleen maar avontuur. Premier Drees was aanvankelijk tegen vanwege de woningnood, maar de 270 gezinnen kregen snel onderdak. 600 Hongaren keerden nog voor 1960 terug. In Een fier en frank volk! (Boom), naar de woorden van Kamervoorzitter Kortenhorst, tekenen Eva Tuboly en Gerrit Valk in interviews de levensverhalen van vijftien blijvers op, en trekken 65 jaar na de Opstand de conclusie dat de integratie van de Hongaarse vluchtelingen voorbeeldig is verlopen. 

MAARTEN VAN BRACHT

Fijn herkenningsfestijn

Nachtbioscoop - Jan Kal

18 december jl. werd Jan Kal een jaar ouder dan de twintigste eeuw was toen zijn debuut Fietsen op de Mont Ventoux (1974) verscheen. In de verlate feestbundel Nachtbioscoop (Nijgh & Van Ditmar) voegt de onverwoestbare sonnettenbakker er driehonderd(!) aan zijn oeuvre toe, plus één rondeel en drie ollekebollekes. Daarin nauwelijks sport, afgezien van Cruijff en de Elfstedentocht. Wel droom- en stamboomsonnetten en vooral ‘de soundtrack van een generatie’. Liedjes van onder veel meer Johnny Cash, Elvis, The Beatles (‘Stg Muskaats Eenzame Harten Band’) en, jawel, Kraftwerk (‘We rijden, rijden, rijden, en we blijven gaan/we rijden, rijden op de Autobahn.’) binnen het 14-regelige stramien vernederlandst, en voorzien van een becommentarieerde discografie. Voor de rijpere lezer een fijn herkenningsfestijn.

DIRK-JAN ARENSMAN

naar de boekengids