Een (jeugd)documentaire over een tienerjongen uit de Peperklip, de jarentachtigflat op Rotterdam-Zuid. Woorden als ‘kansarm’, ‘criminaliteit’ en ‘laagopgeleid’ dringen zich snel aan je op bij zo’n omschrijving, want dat is hoe stereotypes en media werken.
Wat een beperkt en eenzijdig beeld, dacht documentairemaker Shamira Raphaëla, en dus maakte ze Shabu: een zinderend, opzwepend en fantastisch portret van de ‘kleine jongen uit Peperklip’ oftewel Sharonio alias Shabu. Een warme zomer lang volgt Raphaëla haar veertienjarige hoofdpersoon overal met haar camera. Veel verder dan in en rond de Peperklip is dat niet, want Shabu heeft huisarrest nadat hij de auto van zijn oma in de prak heeft gereden met een rondje joyriden. Schade: 1300 euro, en dat geld moet de vrolijke allemansvriend zelf terug zien te verdienen. Hij verkoopt ijsjes, probeert het eventjes als vakkenvuller, en besluit uiteindelijk zijn talenten in te zetten (gezelligheid, mensen en muziek) voor een benefietfeest.
Behalve een vrolijke en muzikale kleurexplosie is Shabu een coming-of-ageverhaal over een jongen die zijn vrienden (tijdelijk) opzijzet voor ‘z’n wifey’, die vertrouwenslessen krijgt van zijn vader, ruzie maakt met zijn moeder, plannen smeedt om het te maken als muzikant en droomt van eigen beslissingen nemen. Maar voor het zover is moet hij het eerst goed zien te maken met zijn oma. Haar boosheid over de kapotte auto, en vooral over de brutale en gevaarlijke actie van haar kleinzoon, drukt op zijn schouders. Lukt het hem om de schade terug te betalen en weer het lievelingetje van zijn oma te worden?