'Vrouwenregisseur' Almodóvar (All About My Mother) schetst in koele tinten een tragikomisch portret van vier eenzame mensen wier levenspaden elkaar kruisen. Ziekenbroeder Benigno (Cámara) wijdt zijn leven devoot aan balletstudente Alicia (Watling), die al jaren in coma ligt. Reisboekenschrijver Marco (Grandinetti) wordt verliefd op een stierenvechtster (Flores) die eveneens in coma in hetzelfde ziekenhuis terecht komt. ‘Hable con ella’ (praat met haar) adviseert Benigno aan Marco. Het levert een ingetogen verhaal op. En het zijn niet de twee krachteloze mannen, maar in al hun stille passiviteit juist de twee vegeterende vrouwen die de meeste indruk maken.
LET OP: de film is op HBO Max enkel te vinden onder de Engelse titel, Talk to Her
Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een prachtig drama van Pedro Almodóvar en Ezra Miller als een jongen die niet wil deugen.
Hable con ella (Talk to Her)
Samba
De makers van Intouchables recyclen min of meer de ingrediënten uit hun megahit uit 2011 met deze redelijk geslaagde romantische dramady over een illegaal die na tien jaar Frankrijk dreigt te worden uitgezet. Alice (Gainsbourg) valt voor hem - al neemt ze daar flink de tijd voor - maar als neurotische Parisienne kan ze zelf ook wat hulp gebruiken. Minder sentimenteel dan Intouchables, want er is veel aandacht voor Samba's helletocht door de onderwereld, maar door allerlei plotverwikkelingen ook wat rommeliger.
We Need to Talk about Kevin
De Schotse filmmaakster Lynne Ramsay (Ratcatcher, Morvern Callar) gebruikte de gelijknamige bestseller van Lionel Shriver, over tiener Kevin die een bloedbad aanricht op zijn school, vooral om te onderzoeken hoe de relatie tussen hem en zijn moeder was. Dat doet ze in talrijke flashbacks, die vaak wonderschone miniatuurtjes zijn. Tilda Swinton is indrukwekkend als de 'slechte moeder', net als de jonge Ezra Miller, die Kevin met duivels genoegen speelt. (Overigens heeft Miller zich ook schuldig gemaakt aan, soms gewelddadig, wangedrag, iets wat de acteur zelf wijt aan mentale problemen en in augustus excuses voor aanbood.) In de film was een onsje minder symboliek (alles is rood!) beter geweest. Niettemin: overladen met prijzen en nominaties.