Inman (Jude Law) vecht in de Amerikaanse Burgeroorlog, terwijl zijn grote liefde Ada (Nicole Kidman) thuis wegkwijnt. Als hij een brief van haar krijgt deserteert Inman en begint aan een lange tocht naar huis. Ada krijgt ondertussen hulp van haar praktisch ingestelde buurvrouw Ruby (Renée Zellweger). Sterke verbeelding van de gruwelen van de oorlog, al valt Cold Mountain door het onderkoelde spel van Kidman en Law als liefdesgeschiedenis wat tegen. Kidman ziet er ook bij de grootste ontberingen glossy uit. Zeven Oscarnominaties, maar alleen Zellweger mocht het beeldje mee naar huis nemen.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een wonderlijke (en fantastische) spookfilm en een Mexicaanse satire.
A Ghost Story
Terwijl een stel zich opmaakt voor een verhuizing, verongelukt één van beiden plots, waarna hij als spook terugkeert. Door zijn - in het laken uitgeknipte - 'ogen' zien we vervolgens wat het betekent om mens te zijn: binding, transitie, migratie, een reis door de tijd. Allesbehalve horror dus, deze etherische, passief-contemplatieve, absurd-tragische spook-liefdesgeschiedenis in vierkant formaat van scenarist/regisseur David Lowery (Ain't Them Bodies Saints, Pete's Dragon). Onalledaagse Amerikaanse arthouse met mooie vondsten, die zwaar op Europese- en Aziatische inspiratie leunt.
The Jane Austen Book Club
Vijf vrouwen hebben weinig geluk in de liefde. Om hun onvervulde romantische wensen te sublimeren besluiten ze een leesclubje op te richten, waarbij ze allemaal een van de zes romans van Jane Austen voor hun rekening nemen (het zesde boek wordt gelezen door een excuus-Guus). De meeste manspersonen begrijpen er natuurlijk helemaal niets van, maar de dames halen waardevolle levenslessen uit Austens oeuvre en herwinnen gaandeweg hun levenslust. Leuke verfilming van de bestseller van Karen Joy Fowler richt zich vooral op vrouwen die ook wel eens worstelen met relaties. Tip. Vraag je af: 'What would Jane do?'
La ley de Herodes
Nadat de burgemeester van een Mexicaans gehucht door de bevolking wordt gelyncht wegens ongebreidelde corruptie, huurt het lokale partijbestuur simpele ziel Juan in om ‘orde op zaken te stellen’. Maar binnen de ietwat primitieve gemeenschap zit niemand te wachten op nieuw leiderschap, waardoor Juan al snel vervalt in de streken van zijn voorgangers. Geestige en weinig subtiele satire op de diepgewortelde corruptie in de Mexicaanse samenleving. Want hoewel de film zich afspeelt in de jaren veertig, is de boodschap tijdloos: waar macht is, is machtsmisbruik. Mexicaanse politici waren furieus, omdat La ley de Herodes als een van de eerste films openlijk de draak durfde te steken met de machtigste politieke partij. Er werden meerdere pogingen gedaan om de regisseur te intimideren en de film te censureren, maar tevergeefs: de film werd een hit, en geldt in Mexico inmiddels als moderne klassieker.
Passport to Pimlico
De wijk Pimlico in Londen, net na WO II. Een bom wordt per ongeluk tot ontploffing gebracht door spelende kinderen. Gelukkig zijn er geen slachtoffers. Nog gelukkiger: er wordt een goudschat blootgelegd. En een document waaruit blijkt dat het land waarop de wijk gebouwd is van de erfgenaam van de hertog van Bourgondië. Afscheiden van Groot-Brittannië lijkt juridisch haalbaar en zakelijk interessant. Met dit malle uitgangspunt start een fijne komedie uit de fameuze Ealing-studio’s, waarin allerlei doldwaze ontwikkelingen eigenlijk heel logisch lijken. De humor zit ergens tussen witty en silly. Het script werd genomineerd voor een Oscar.