John Preston (Christian Bale) is opgeleid om in een ooit door emoties overmande en vervolgens door oorlog geteisterde maatschappij iedere vorm van creativiteit en warmte de kop in te drukken. De emoties van deze superagent worden net als die van anderen onderdrukt met behulp van pillen, maar wanneer hij ophoudt met slikken gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Het is de structuur van Equilibrium die voorkomt dat het 'nieuwe wereld'-visioen te moralistisch wordt. Nadat Preston heeft gekozen voor zijn gevoel, en zich tegen zijn superieuren heeft gekeerd, verandert de film meer en meer in een zuivere actiefilm, waarin de door digitale effecten versterkte gevechten elkaar snel en elegant opvolgen.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een documentaire over een van de grootste schandalen uit de recente Duitse geschiedenis en een sciencenfictionfilm met Christian Bale.
Dov'é la libertà (Where is Freedom?)
De ongelukkige Salvatore (Totò) wordt vreselijk jaloers, wanneer een man zijn vrouw het hof begint te maken, en tenslotte vermoordt hij hem. Hij eindigt voor enige tijd in de gevangenis, maar als hij vrijkomt ontdekt hij dat zijn vrouw hem werkelijk in de steek heeft gelaten. Hoofdrolspeler Totò, die furore maakte als komiek en in eigen land gezien wordt als een van de grootste entertainers aller tijden, maakt zijn dramatische rol geloofwaardig, ook al zet hij dus niet zijn gebruikelijke stereotiepe personage neer. Goed geregisseerd door Roberto Rossellini (Roma città aperta), hoewel niet zijn meest gedenkwaardige film, noch zijn beste. Sommige scènes werden overigens helemaal niet door hem gedraaid, maar door collega's Mario Monicelli, Lucio Fulci en Federico Fellini.
Skandal! Bringing Down Wirecard
In 1999 werd de Duitse betaaldienst Wirecard opgericht, gespecialiseerd in betalingen op internet, heel hip destijds. Wirecard ging in 2005 naar de beurs en was drie jaar later al een van de toonaangevende DAX-fondsen. Het bedrijf werd dan ook gezien als dé grote belofte van de Duitse economie. Maar klopte alles wel? Financieel analisten hadden hun twijfels, en ook Financial Times-journalist Dan McCrum stortte zich op de zaak. Ondanks tegenwerking vanuit het bedrijf, met hordes advocaten en erger, ploegde hij dapper door. Deze docu geeft een mooi beeld van zijn speurtocht, met interviews met betrokkenen, archiefbeelden, en stukjes animatie. Soms wel een tikje vet aangezet, maar ook verhelderend en onthutsend.
Bonustip: The Joys and Sorrows of Young Yuguo
Af en toe tippen we ook korte films op Netflix, zoals twee Oscargenomineerde korte docu's. Onze nieuwste aanbeveling is het 28 minuten durende The Joys and Sorrows of Young Yuguo, een wonderlijk portret van een zestienjarige Chinese jongen die zo gefascineerd is door de Roemeense literatuur dat hij zich aanmeldt voor de universiteit van Bacău. De locals in het suffe provinciestadje bekijken hem aanvankelijk met argusogen, maar door zijn passie voor de Roemeense taal en poëzie weet hij iedereen al snel te overtuigen. The Joys and Sorrows of Young Yuguo is het ultieme bewijs dat je als documentairemaker niet altijd een groots en meeslepend verhaal nodig hebt: een intrigerend hoofdpersonage is soms al meer dan genoeg.