Wat valt er nog te vertellen over de moord op JFK? In zijn Engelstalige debuut toont Chileen Pablo Larraín (No, El Club) het drama vanuit het perspectief van first lady Jackie Kennedy. Een aanpak die weinig nieuwe inzichten oplevert, maar wel een fascinerend en vooral erg stijlvol portret. Van aankleding tot muziek: artistiek is de film subliem verzorgd. Jackie, met indrukwekkende precisie gespeeld door Portman, vormt het letterlijke middelpunt in vrijwel ieder shot. Dichtbij komt de legendarische presidentsvrouw evengoed niet. Ze is afwisselend koel, berekenend, charmant en emotioneel, maar bovenal een enigma. Zoals het hoort, misschien.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een fascinerend en stijlvol portret van Jackie Kennedy en een Nederlandse komedie.
Luizenmoeder – De film
Na twee seizoenen van de satirische hitserie De luizenmoeder hadden acteurs Diederik Ebbinge en Henry van Loon geen zin meer, dus deze film moet het stellen zonder de populaire schooldirecteur Anton en conciërge Volkert. Dat is wel een gemis, zeker in de stroeve openingsscènes, waarin de dood van Anton wordt betreurd. Het verhaal wordt beter met de introductie van een interim-directeur die van basisschool De Klimop een soort digitale dictatuur wil maken. Dat leidt tot sterke grappen en observaties over teststress, maakbaarheid en individualisme. Nog meer dan de serie heeft de film een uitgesproken morele lading.
Terug van weggeweest: The Invention of Lying
In deze thinking (wo)man's romcom lijkt de wereld in alles op de onze. Met één significant verschilletje: liegen moet er nog worden uitgevonden. Wanneer de semiberooide filmscenarist Mark Bellison (regisseur/scenarist Ricky Gervais) noodgedwongen die edele taak waarneemt, staat alles op z'n kop. Briljant absurdistisch idee had makkelijk tot cynische gifpil kunnen muteren, maar blijkt surprisebonbon gepralineerd met pep en sprankel. Onderkoelde Gervais en opgewekte Jennifer Garner vonken: hilarisch is het eerste eetafspraakje van Mark en droomvrouw Anna. Goudeerlijke gastoptredens van Edward Norton (motoragent), Philip Seymour Hoffman (barman) en Tina Fey (secretaresse).
Ook van Ricky Gervais te zien op Netflix en nog beter: de tragikomische serie After Life