Yi is in de rouw om haar vader. Liefst zit ze in haar hutje op het dak van een gebouw in een Chinese metropool. Zo ontmoet ze een ontsnapte yeti. Het mythische bergwezen is een aandoenlijke, pluizig witte verschijning in deze coproductie van Dreamworks en de Chinese Pearl studio. Met twee vrienden brengt Li het vriendelijke monster terug naar huis: de Everest. Deze geanimeerde roadmovie is misschien weinig origineel, de film heeft een paar visueel magische momenten met golvende landschappen en een bosbessenlawine.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder een underdogverhaal van en met Denzel Washington en de verfilming van Don DeLillo’s beroemde roman White Noise.
The Great Debaters
Denzel Washington (tevens regisseur) speelt professor Melvin B. Tolson, die in 1935 als coach van het debatteam van Wiley College tot iedereens verbazing de grote favoriet voor het nationale kampioenschap (in werkelijkheid University of Southern California, maar in de film Harvard University) wist uit te dagen. The Great Debaters begint als een aandoenlijk underdogverhaal over vier zwarte studenten die ergens bij willen horen, maar al snel krijgen ze te maken met rassenhaat, politiek geweld en lynchende menigtes. Loodzwaar wordt het echter nooit, want Washington weet het luchtig te houden zonder de geloofwaardigheid te verliezen.
White Noise
Behoorlijk curieus, deze verfilming van Don DeLillo’s beroemde roman uit 1985, die zich afspeelt in een vervreemdende versie van de VS waar iedereen spreekt in filosofische volzinnen. Adam Driver speelt een Hitler-expert die met zijn gezin op de vlucht slaat voor een chemisch ongeluk in hun woonplaats. Intussen lijdt zijn vrouw (Greta Gerwig) aan rare bijverschijnselen van een geheimzinnig medicijn. Boeiende thema’s, sterke vormgeving en bij vlagen briljant absurd, maar je voelt er allemaal niks bij. En de satire (inclusief fraaie dansscène in een supermarkt) is soms meer 1985 dan 2022. Derde Netflixfilms van regisseur Noah Baumbach, na The Meyerowitz Stories (New and Selected) en Marriage Story.
Actuele tip: Pelé
Van de Braziliaanse voetballer Pelé, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed, zijn maar bar weinig beelden bewaard gebleven. Verreweg het meeste van wat we nog van hem hebben komt uit de vier WK’s waaraan hij heeft meegedaan. Die vier WK’s – Zweden 1958, Chili 1962, Engeland 1966 en Mexico 1970 – worden dan ook handig gebruikt als rode draad in deze documentaire. Maar de makers beperken zich niet tot de WK’s of zelfs maar tot Pelé’s voetballeven. Ze leggen zijn prestaties op het veld regelmatig naast de politieke situatie in Brazilië. En dat maakt deze toch al rijke documentaire – waarin Pelé ook zelf uitgebreid aan het woord komt – alleen nog maar rijker.
Lees ook onze uitgebreide recensie van de film: 'De koning van het voetbal'
Terug van weggeweest: De tweeling
Verfilming van het boek van Tessa de Loo over twee vrouwen die gescheiden opgroeien na een innig verstrengelde kindertijd. Anna (Nadja Uhl en Gudrun Okras) groeit op in liefdeloze armoede in Duitsland waar ze trouwt met een SS'er die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lotte (Thekla Reuten en Ellen Vogel) groeit op in welvaart in Nederland. Haar joodse verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Als de zussen op hoge leeftijd zijn ontmoeten ze elkaar weer. De filmmakers en acteurs hebben de twee levensgeschiedenissen én de drie tijdsperiodes op prachtige wijze verbeeld. Winnaar Gouden Kalf voor beste film en genomineerd voor een Oscar.