Wanneer een Chinese miljardair een teloorgegane autofabriek in Ohio heropent, lijkt dat voor iedereen een win-winsituatie. Maar de cultuurverschillen blijken hardnekkiger dan gedacht. Naast een eindeloos intrigerend inkijkje in een slecht huwelijk, is American Factory bovenal een allegorie over een voorbije tijd én het begin van een nieuw tijdperk. IJzersterke documentaire waarin regisseurs Steven Bognar en Julia Reichert ons de laatste stuiptrekkingen van de klassiek-Amerikaanse working class tonen. Op Sundance bekroond met de prijs voor Beste Regie, waarna de film (met steun van de productiemaatschappij van Barack en Michelle Obama) werd aangekocht door Netflix.
Lees hier verder: 'American Factory: het begin van een nieuw tijdperk'
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een schokkende documentaire en een radicale, kunstzinnige animatiefilm.
American Factory
The Conjuring
Een krakkemikkig landhuis, een griezelige pop, een labiele vrouw en een demon die bezit van haar probeert te nemen: van zijn originaliteit moet The Conjuring het niet hebben. En toch is het een meer dan geslaagde horrorfilm, vol fijne knipogen naar het verleden. Vindingrijk in beeld gebracht door Saw-regisseur James Wan bovendien, en met zowaar een goede actrice in de hoofdrol (Vera Farmiga). Maar nog belangrijker: The Conjuring is daadwerkelijk eng, wat over het gros van de genregenoten niet gezegd kan worden.
Forgetting Sarah Marshall
Muzikant/componist Peter (Jason Segel) krijgt de bons van zijn vriendin, actrice Sarah Marshall (Kristen Bell). Hij neemt het niet goed op. Maar hij huilt pas echt tranen met tuiten wanneer hij ontdekt dat ze een nieuwe relatie heeft, met de onuitstaanbare Britse popster Aldous Snow (Russell Brand). Hij moet er even tussenuit, gaat op vakantie naar Hawaii, en raad eens wie er in de hotelkamer naast de zijne luidruchtig de liefde bedrijven? Bij vlagen erg geestige komedie, met een spitsvondig script en acteurs in vorm. Brands grappige personage kwam terug in de spinoff Get Him to the Greek (2010).
Roll Red Roll
In 2012 werd in Steubenville, Ohio een stomdronken zestienjarig meisje na een feestje meegenomen door een paar jonge sterspelers uit het lokale football-team. In het huis van een van de jongens werd ze meerdere malen verkracht, terwijl vriendjes er foto’s van maakten. Uiteindelijk kwam de zaak in de publiciteit en volgde er een strafzaak. In deze goedgemaakte, schokkende documentaire wordt de zaak gereconstrueerd. Opvallend is vooral hoezeer alles wordt vergoelijkt, door de football-coach, door de schooldirectie, zelfs door jonge meiden uit het plaatsje zelf: ‘Dan had ze maar niet naar dat feest moeten gaan.’
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Nóg een film over Marvel-icoon Spider-Man: daar zat eigenlijk niemand op te wachten. Des te verrassender is het dat deze animatiefilm van Sony Pictures Animation, waarin niet Peter Parker maar tiener Miles Morales de hoofdrol vervult, verreweg de beste film over de gemaskerde burgerwacht uit Brooklyn is, en tevens de meest radicale, intelligente, kunstzinnige en revolutionaire superheldenfilm ooit gemaakt. Van de (diverse) stemmencast tot de absurdistische grappen en van het ontroerende vader-zoon thema tot de hallucinerende en adembenemend mooie beelden: vrijwel alles aan Into the Spider-Verse is van grote klasse.
Nooit meer onze Netflix-tips missen?
Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.
Meer film- en serietips voor Netflix
Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.