Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een muzikale actiefilm van Edgar Wright en een fascinerende documentaire over een verborgen schat.

Baby Driver

Baby (Ansel Elgort) is de naam van een jonge chauffeur van vluchtauto's. Wanneer Baby verliefd wordt op serveerster Debora (Lily James) wil hij stoppen met zijn criminele activiteiten. Maar hij is zo goed dat zijn baas (Kevin Spacey) hem niet zomaar laat gaan. Niet minder dan dertig rocksongs propte regisseur Edgar Wright (Shaun of the Dead) in de soundtrack van deze heerlijk romantische actiefilm, met een centrale positie voor het nummer 'Hocus Pocus' van de Nederlandse jaren zeventig-band Focus. Voor de vele achtervolgingsscènes won Wright advies in bij echte chauffeurs van vluchtauto's.

Lees hier ook een interview met Edgar Wright over de soundtrack van de film

De bende van Oss

Een bende wás het, zo vlak voor de Tweede Wereldoorlog in Oss. Overvallen, vechtpartijen, moord, brandstichting, misbruik, fraude, en iedereen was erbij betrokken: arbeiders, elite én geestelijken. André van Duren (Mariken, Kees de Jongen), zelf afkomstig uit de regio, vertelt de geschiedenis door de ogen van caféhoudster/prostituee Johanna (Sylvia Hoeks), die het misdaadmilieu probeert te ontvluchten. Vakkundig gemaakte, onderhoudende film voor het grote publiek blijft dramatisch op afstand. Veel bekende Brabanders in cast en crew, tot titelsongvertolkers JW Roy en Guus Meeuwis aan toe.

Cube

Een aantal mensen wordt wakker in een hermetisch afgesloten kubus. Ze hebben geen idee hoe ze er zijn beland, hoe ze er uit kunnen komen, en of ze hun gevangenschap zullen overleven - de kubus zit immers vol met sadistische boobytraps en bedrieglijke schuifluikjes. Wat heb je in zo'n systeem nog aan gezond verstand? In zijn soberheid buitengewoon spannende horrorfilm, met genoeg bloederige effecten om ook de gorefreaks tevreden te stellen. In 1997 op het filmfestival van Toronto uitgeroepen tot beste Canadese debuut.

District 9

Buitenaardse wezens arriveren in een gigantisch ruimteschip, dat blijft hangen boven Johannesburg, Zuid-Afrika. In het schip treffen technici ontredderd rondglibberende, garnaalachtige wezens aan. Ze huisvesten in kampen lijkt een oplossing, voor de zekerheid met prikkeldraad eromheen. Verpaupering volgt. Decennia later moeten 'de garnalen' verhuizen, een operatie die wordt uitgevoerd onder leiding van de wat sullige ambtenaar Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley). Stekelige, intelligente sf levert venijnig commentaar op vreemdelingenhaat en machogedrag. Oscarnominaties voor het script, de montage, de effecten en voor Beste Film.

The Legend of Cocaine Island

Als je de exacte locatie van een ‘verborgen schat’ – een tas vol cocaïne met een waarde van twee miljoen dollar – zou kennen, zou je het dan opgraven? Om die fundamentele vraag draait deze documentaire, met in de hoofdrol een naïeve Amerikaanse aannemer die enkele jaar geleden naar Puerto Rico vloog om de drugs te zoeken. Regisseur Theo Love vertelt zijn bizarre verhaal aan de hand van pratende hoofden én geënsceneerde scènes, waarin de betrokkenen zichzelf spelen. Vermakelijk, maar je blijft als kijker wel achter met het gevoel dat er nog meer in had gezeten.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.