In de openingsscène van de eerste aflevering van de Nederlandstalige Netflix-serie Undercover werken twee mannen in een morsig drugslab aan een nieuwe voorraad. Dat ze aan elkaar vast zitten met stalen enkelboeien, verraadt dat ze die taak niet geheel vrijwillig doen. Dan gaat de frituurpan aan. Wie van de twee mag de allerlaatste frikandel naar binnen laten glijden? De kwestie eindigt in een dodelijke steekpartij – inclusief afgezaagde voet. Alleen de hongerigste van de twee lukt het om zich uit de loods te bevrijden: hij rent het idyllische landschap tegemoet. ‘Vergeet de Haspengouwse appelen. Vergeet de graanjenever. Xtc is het belangrijkste Limburgse exportproduct’, klinkt het met Vlaamse tongval.
Ook in het tweede seizoen van de Vlaams-Nederlandse serie Undercover kunnen we genieten van de extreme lelijkheid die achter criminele verleidingen schuilt.
Modderkoppen en bierbuiken
Een klavertje, smiley of hartje: criminelen produceren de mooiste vormen xtc-pillen om gebruikers te verleiden. Maar dat er achter die mooie ‘snoepjes’ zoveel lelijkheid schuilt, weet je als je het eerste seizoen van Undercover hebt bekeken. In de serie klinken er louter vet aangezette accenten, hebben de mannen modderkoppen en bierbuiken, zijn de vrouwen Brabantse kletskousen, en vliegen de kogels je om de oren.
Undercover draait om Bob (Tom Waes) en Kim (Anna Drijver): twee agenten die op een troosteloze Belgische camping de Eindhovense drugsbaron Ferry Bouman (Frank Lammers) proberen te ontmaskeren. Precies dat deel van het script komt rechtstreeks uit een bestaand strafdossier: dat van de veroordeelde topcrimineel Janus van W., die door de Belgische justitie werd gerekend tot de grootste drugshandelaren van Europa.
Onlangs kondigde actrice Elise Schaap – fenomenaal in haar rol als brabo-baronliefje Daniëlle – in Jinek de komst van een derde seizoen aan. Er zou zelfs gewerkt worden aan een Undercover-film, over de jonge jaren van Ferry Bouman. Vanaf 6 september lanceert Netflix alvast iedere week een aflevering van het tweede seizoen, die op televisie ook te zien zijn op de Belgische zender Eén. De hoofdrollen worden opnieuw gespeeld door Drijver, Waes en Lammers – met een gastrolletje voor de Nederlandse kickbokser Rico Verhoeven. In deze reeks staat de drugshandel niet meer centraal, maar richten de agenten zich op illegale wapenhandel: het undercoverduo ontdekt een netwerk dat is gestart in Syrië, en inmiddels is uitgebreid naar België. Gelukkig mag ook de modepolitie weer flink aan de bak: de eerste beelden onthullen scènes vol foeilelijke cowboyhoeden en -stropdassen, hysterische bontjassen en deerniswekkende bajeskloffies.