Isaac Asimov (1920-1992) was een veelschrijver. Tijdens zijn leven publiceerde hij meer dan 500 boeken en honderden korte verhalen. Een jaloersmakend productietempo, en dat terwijl hij zijn carrière ooit begon in een laboratorium. Asimov werd geboren in Rusland, maar verhuisde op driejarige leeftijd met zijn ouders naar New York. Hij was altijd een van de slimste kinderen in de klas en niets leek een grootse toekomst als biochemicus in de weg te staan. Maar toen hij in 1939 verhalen begon te publiceren in sciencefictiontijdschriften kreeg Asimov daar de smaak van te pakken.
Hij groeide uit tot een van de sciencefictiongrootmeesters van de twintigste eeuw. De raamvertelling I, Robot – waarin hij de drie wetten van de robotica optekende – is een van Asimovs bekendste werken, maar met Foundation bereikte hij zijn creatieve hoogtepunt. Deze boekenreeks speelt zich in een verre toekomst af en draait om de ondergang van het Eerste Galactische Imperium. Het is een omvangrijke selectie verhalen over de opkomst en ondergang van galactische beschavingen, sterk geïnspireerd op de val van het Romeinse Rijk.
Hoewel Asimov het laboratorium allang vaarwel had gezegd toen hij aan Foundation werkte, zijn de verhalen onmiskenbaar geschreven door een man van de wetenschap. Iemand met een rotsvast vertrouwen in de ratio en in het idee dat de geschiedenis altijd volgens vaste wetten naar een bepaalde situatie toe beweegt. In een tijd waarin ‘alternatieve feiten’ en ‘eigen onderzoek’ de wetenschap voortdurend bedreigen, is het werk van Asimov daarmee alleen maar relevanter geworden.
Dat het toch zo lang heeft geduurd voor iemand het aandurfde om Foundation te verfilmen, is minder vreemd dan het misschien lijkt. Want hoe interessant en verslavend de boeken ook zijn, het zijn óók verhalen die in totaal een periode van maar liefst duizend (!) jaar beslaan. Bovendien zijn het eerder ideeënromans dan spannende pageturners vol plotwendingen. Wat dat betreft leek Foundation net zo onverfilmbaar als de Dune-saga van Frank Herbert, waarvan toevallig onlangs ook een nieuwe verfilming verscheen.