Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere een onvervalst romantische Netflixhit, een BAFTA-winnende komedieserie en een Hollywood reboot vol chemie.

One Day

VPRO Cinema's favoriet

Op 15 juli 1989 ontmoeten Emma (Ambika Mod) en Dex (Leo Woodall) elkaar tijdens hun afstudeerfeest in Edinburgh. Ze hebben een duidelijke klik, maar besluiten vrienden te blijven. Iets dat ze een jaar later op 15 juli nog steeds zijn. En het jaar daarna, en daarna, en daarna - ondanks dat hun levens en zijzelf blijven veranderen. One Day, naar het boek van David Nicholls, is een onvervalst romantisch drama dat je wilt blijven kijken. Niet in de minste plaats vanwege de onweerstaanbare chemie tussen de twee hoofdrolspelers.

Dreaming Whilst Black

metakomedie - alledaags racisme

Zesdelige Britse serie over de olijke Kwabena (Adjani Salmon, tevens een van de makers), die zich verveelt in zijn oersaaie kantoorbaan, en dagdroomt over een glansrijke carrière als filmregisseur. In een opwelling neemt hij ontslag, en start hij een inzamelingsactie om zijn debuutfilm Jamaica Road tóch te kunnen maken. Dat blijkt – uiteraard – lastiger dan gedacht, maar het levert wel talloze komische (en schurende) momenten op. Een van de meer originele, inventieve nieuwe series van het jaar, die de humor vooral haalt uit raciaal ongemak. Salmon is een openbaring.

Mr. & Mrs. Smith

actiekomedie - spionnen

Deze serie-reboot van de Hollywood blockbuster, over twee spionnen die ook nog eens getrouwd zijn, is een stuk romantischer en vooral veel grappig dan het origineel uit 2005 was. Een slimme keus van makers Donald Glover en Francesca Sloane, want daarmee voelt het niet alleen anders dan de film maar ook verrassender dan het merendeel van de spionnenfictie die we kennen. Glover (die ook John Smith speelt) en Maya Erskine (Jane Smith) hebben daarnaast zoveel chemie, dat alle vreselijk bekende acteurs met een gastrolletje bijna niet opvallen. Een heerlijke serie.

Shōgun

historisch drama - actie

Er waren de afgelopen jaren heel veel spektakelseries die poogden de ‘nieuwe Game of Thrones’ te zijn, het tiendelige, visueel prachtige Shogun is de eerste die er daadwerkelijk bij in de buurt komt. De serie gaat, net als het gelijknamige boek van James Clavell, over een Engelsman die in 1600 in Japan strandt en verwikkelt raakt bij een strijd tussen de lords van het land. Waar de tv-verfilming van Shogun in de jaren ’80 de focus vooral op de Engelsman legde, geeft deze nieuwe versie (net als het boek van Clavell) ook alle ruimte aan de Japanse personages, cultuur en taal. Een prettige update van een klassiek verhaal.

Best Interests

drama - ethisch dilemma

In de miniserie Best Interests worden Nicci (Sharon Horgan) en haar man Andrew (Michael Sheen) voor een verschrikkelijke keuze geplaatst als hun dochter Marnie, die door een spierziekte een lichamelijke beperking heeft, plots ernstig ziek wordt. Wanneer zij te horen krijgen dat verdere behandeling volgens haar artsen geen zin meer heeft, en enkel in het nadeel van het meisje zou zijn, komen de twee echtgenoten lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het aangrijpende, vierdelige Best Interests komt uit de pen van Britse scenarioschrijver Jack Thorne (His Dark Materials, Wonder), die meerdere BAFTA’s won voor zijn films en series.

The Vince Staples Show

komedie - absurdistisch

In The Vince Staples Show is iedereen een beetje vreemd, behalve hoofdpersoon Vince Staples. De witte agenten die hem na een verkeersovertreding arresteren maar eigenlijk fan zijn van zijn muziek, de oud klasgenoot die een bank overvalt die Staples net bezoekt, de familieleden bij de familiereünie die ruziemaken over mac ’n cheese. Met zijn droge humor navigeert Staples, een ietwat gefictionaliseerde versie van rapper en acteur Vince Staples zelf, het allemaal. De vijf korte afleveringen van dit eerste seizoen zijn heerlijk absurdistisch, ietwat surrealistisch maar vooral erg grappig.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag