‘Wat is dat toch met geboortesteden in het Amerikaanse bewustzijn?’ In de openingsminuten van de documentaireserie God Save Texas mijmert filmmaker Richard Linklater (Boyhood) over de dingen die mensen zich over hun geboorteplaats realiseren zodra ze wat meer op afstand staan. Pas bij een terugkeer, vaak jaren later, vallen ineens andere dingen op. Dan realiseer je je bijvoorbeeld ineens, zoals Linklater, dat er in de zestien jaar dat je afwezig was honderden executies zijn uitgevoerd in je geboortestad.
Linklater is een van de drie makers die gevraagd werd om een intieme, persoonlijke blik te bieden op de grote, complexe problemen van Texas. Hij onderzoekt het florerende gevangenissysteem, Alex Stapleton kijkt naar de gevolgen van de succesvolle olie-industrie voor de zwarte bevolking en Iliana Sosa keert terug naar El Paso om de problemen aan de grens bloot te leggen.
De Amerikaanse schrijver Lawrence Wright (The Looming Tower) schreef in 2018 het veelgeprezen boek God Save Texas, waarin hij op zoek gaat naar de ziel van ‘de meest controversiële staat van Amerika’, die volgens Wright symbool staat voor het Amerika waar Donald Trump van droomt, met lage belastingen, minimale regulering en gigantische economische groei. Maar al dat ‘succes’ heeft natuurlijk een keerzijde, wat zich onder meer vertaalt in een uit zijn voegen barstend gevangenissysteem, enorme ongelijkheid, luchtvervuiling en problemen aan de Mexicaanse grens.