Met haar podcast Archetypes probeert Meghan los te komen van het Britse koningshuis. Het is alleen de vraag of de eega van prins Harry daarmee het publiek voor zich weet te winnen.

Het is een veelzeggend moment in de tweede aflevering van de podcast Archetypes, waarin Meghan (voorheen Markle) met zangeres Mariah Carey spreekt. Het onderwerp is de term ‘diva’ en de implicaties daarvan. Het thema van Meghans nieuwe podcast is namelijk ‘het onderzoeken en ontzenuwen van de vooroordelen waarmee vrouwen nog altijd te maken hebben’. ‘Je hebt soms divamomenten, Meghan, ontken het nou maar niet,’ zegt de zangeres tegen de hertogin van Sussex.

Even later wordt het interview weggedraaid en richt Meghan zich in de voice-over rechtstreeks tot de luisteraar. ‘Ik was zenuwachtig voor het interview, omdat Mariah vroeger een van mijn grootste voorbeelden was. Maar het gesprek verliep gelukkig vlotjes,’ zegt ze. ‘Tot nu dan.’ Als luisteraar ben je even bang dat Meghan haar heldin misschien beledigd heeft. Maar nee, het is Mariah die iets verkeerds heeft gedaan door Meghan een diva te noemen. ‘Wat heeft ze over mij gelezen? Wat denkt ze eigenlijk wel niet van mij?’ reageert de kersverse podcaster verschrikt. Pas als het tot Meghan is doorgedrongen dat Mariah het als een compliment bedoelde, kan ze weer opgelucht ademhalen.

Niet alleen ondergraaft Meghan hiermee de insteek van haar podcast, ze geeft de verblufte luisteraar ook een inkijkje in de complexe relatie die ze met haar imago en met de media heeft. Dit was vermoedelijk niet helemaal wat ze bedoelde toen ze in het promofilmpje voor de Spotifypodcast zei: ‘Mensen kunnen de echte Meghan verwachten en dat is iemand die ze waarschijnlijk niet kennen. De afgelopen jaren werd alles bepaald door de lens van de media, maar ik kijk ernaar uit om volledig mezelf te kunnen zijn.’

Meghan kondigt aan dat ze een podcast gaat maken

Pesterijen

Dat ze haar leven de afgelopen jaren voor het oog van de pers heeft geleefd is natuurlijk waar. Dat kan ook niet anders als je verkering krijgt met een Britse prins. Al vroeg in hun relatie kwam Harry met een statement waarin hij het had over ‘een stortvloed van beledigingen en pesterijen met een racistisch tintje’ door de media en vroeg of ze zijn vriendin met rust wilden laten. In de BBC-podcast Harry, Meghan and the Media is te horen dat de Britse pers aanvankelijk nog erg enthousiast was over de Amerikaanse actrice die zich zou bij de koninklijke familie aansluiten.

‘Ze was beeldschoon, glamoureus en ze had diepgang. We waren dol op haar,’ zegt een tabloidjournalist. Maar na het koninklijke huwelijk voerden verhalen over de ‘lastige’ en ‘verwende’ Meghan steeds vaker de boventoon.

Nu kan Meghan bij de Britse media niets meer goed doen, maar luisteren naar Archetypes valt inderdaad niet mee

Het was de combinatie van de tabloids en de verstikkende sfeer binnen de familie die het paar uiteindelijk deed besluiten om naar het buitenland te verhuizen en in 2021 zelfs afstand te nemen van het Britse koningshuis. In maart 2021 zorgde een geruchtmakend interview met talkshowkoningin Oprah Winfrey ervoor dat de toch al flink bekoelde relatie tussen het echtpaar en de Britse pers definitief het vriespunt bereikte.

Miljoenendeal

Nu Harry en Meghan verlost waren van hun plichten als royals konden ze ook zelf een burgerberoep kiezen. Dat werd – opmerkelijk genoeg – mediaproducent. Ze tekenden een miljoenendeal met Netflix waarin ze afspraken om documentaires, films, dramaseries en kinderprogramma’s te gaan maken.

Tot nu toe is er nog niets van hun hand verschenen, maar er zijn geruchten dat er een documentaireserie over het paar in de maak is die direct na het nieuwe seizoen van The Crown gelanceerd zou moeten worden. Ook met Spotify sloten ze een exclusieve deal en ongeveer een jaar later verscheen daar het eerste echte wapenfeit van hun productiemaatschappij Archewell: Meghans tiendelige podcast Archetypes. Mariah Carey, tennisser Serena Williams en televisiemaker Mindy Kaling waren te gast voordat er een pauze moest worden ingelast vanwege het overlijden van koningin Elizabeth.

Hoewel Meghans podcast meteen naar de eerste plaats in de Spotifyhitlijst schoot, werd hij niet door iedereen positief ontvangen. In het VK verschenen vileine recensies zoals alleen Britse journalisten ze kunnen schrijven. Recensent James Marriott noemde de podcast in The Times ‘een parade van banaliteiten, absurditeiten en arrogante Californische platitudes. […] Je waant je opgesloten in de ontspanningsruimte van een wellnessspa met een zeldzaam egocentrische yogalerares.’

Nu kan Meghan bij de Britse media niets meer goed doen, maar luisteren naar Archetypes valt inderdaad niet mee. Het is ongetwijfeld vreselijk wat ze in Groot-Brittannië heeft meegemaakt – daarvoor verdient ze best wat sympathie –, maar de Meghan die we in Archetypes horen is onmogelijk oprecht te noemen. Ze doet zich voor als een gewoon meisje dat slachtoffer is geworden van akelige omstandigheden, terwijl ze ondertussen in een villa van veertien miljoen dollar woont. Haar voice-overs, haar zogenaamd terloopse ontboezemingen (‘ik was op school het lelijke eendje’), het nonchalant pluizende plukje haar op de publiciteitsfoto – het doet allemaal ontzettend bedacht aan.

Kim Kardashian

Meghan schoolde zichzelf eerder om van goedgebekte actrice tot droomprinses en voorbeeldmoeder. En nu staat ze voor een nieuwe uitdaging: de transitie naar een zelfstandig mediamerk. Hoewel het publiek wel nooit genoeg zal krijgen van roddels over en uit de Britse koninklijke familie zal ze daar uiteindelijk bovenuit moeten stijgen.

In The Guardian maakte entertainmentjournalist Maiysha Kai van website The Grio de vergelijking met de familie Kardashian. Dat is minder vergezocht dan het misschien lijkt, want de realitysterren worden weleens de royal family van de Verenigde Staten genoemd. Ook zij wisten een vervelende ervaring, namelijk de uitgelekte sekstape van Kim, om te toveren in een miljardenbusiness. ‘Ik zou een koninklijk huwelijk niet willen vergelijken met een sekstape, maar de parallel is dat je van iets negatiefs iets zeer lucratiefs kunt maken.’

Maar zelfs als ze daarin slaagt, zit Meghan tot in de lengte van dagen opgesloten in haar zelfverkozen gouden mediakooi. Om in de belangstelling te blijven zal ze telkens weer een brokje privé-informatie naar buiten moeten gooien. Het is te hopen voor haar dat de beloofde kennismaking met ‘de echte Meghan’ voldoende is om luisteraars en kijkers tevreden te houden.

Archetypes

De podcast Archetypes is te beluisteren op Spotify

meer podcasttips

Podcast nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van de VPRO Podcastgids en ontvang elke week de beste tips in je mailbox. Podcast-expert Elja Looijestijn bespreekt wekelijks een podcastparel en geeft actuele tips. Daarnaast vist ze een tijdloze titel uit het archief, die je misschien gemist hebt.