Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van het paranormale tot podcastlegendes.

Er is iets vreemds gebeurd

Een kraan die zomaar aangaat. Een deur die ineens op slot zit. Een plaat die uit zichzelf gaat spelen. Een plotselinge kilte in de kamer. Of zelfs een complete geestverschijning. Geloof jij het, als iemand je vertelt dat-ie zoiets heeft ervaren? Nee waarschijnlijk, want kom op: spoken bestaan niet.

En toch... zijn er heel veel mensen die iets dergelijks onverklaarbaars hebben meegemaakt. Verhalen waar je acuut kippenvel van krijgt. In Er is iets vreemds gebeurd, de nieuwe podcast van Tom Hofland en Pascal van Hulst (o.a. bekend van De Blankenberge Tapes en Phasmophobia​​​​​​​), kun je ze beluisteren. 

Dat zou ik zeker even doen, want zoals we van het duo Hofland en Van Hulst gewend zijn is deze podcast heerlijk meeslepend in elkaar gezet. De muziek trekt je er meteen in, en wat ook goed werkt is dat de vertellers bepaald niet overkomen alsof ze de Paranormaalbeurs frequenteren. De meeste zijn nuchtere types, die zelf ook niet goed weten wat ze van hun mysterieuze ervaring moeten denken. Hoe dan ook zijn het mooie verhalen om even in te verdwijnen en al het ellendige wereldnieuws tijdelijk mee te vergeten. Mocht je trouwens zelf zo'n onweerstaanbaar onverklaarbaar verhaal meegemaakt hebben, klein of groot, meld je dan bij de podcastmakers; wie weet zit jij dan straks in het nieuwe seizoen.

Jammer genoeg is Er is iets vreemds gebeurd alleen betaald te beluisteren met een Podimo-abonnement.

Het Zwanemeer

Theatermaker Dirk Bruinsma ging als jongetje elk jaar met zijn ouders en zusje Doetie naar camping Diana. Hij bewaart er goeie herinneringen aan, behalve aan die ene dag in 1995. Dirk was tien jaar en was stiekem richting de poel afgedwaald waar hij van zijn ouders niet mocht komen. Maar zijn ouders waren druk bezig de tent af te breken en de caravan in te pakken, dus ze hadden niet door dat Dirk wel erg lang wegbleef.

In de podcast Het Zwanemeer reconstrueert Dirk Bruinsma de gebeurtenissen van toen. De man met de groene laarzen die hem zijn piemel liet zien, die hem bij zijn arm greep en hem meenam richting het moeras; heeft hij die verzonnen of is er destijds iets gebeurd dat hij heeft verdrongen? Nooit heeft hij iemand er iets over verteld. Tot nu.

De theaterachtergrond van de maker is hoorbaar in de enigszins gedragen toon van zijn verhaal, en het is de vraag wat hij uiteindelijk boven water zal weten te krijgen op grond van deze flarden. Maar Het Zwanemeer is interessant genoeg om te blijven volgen.

AT6

Er wordt wat afgekletst in podcastland, vooral door bepaalde mannenduo's, die soms zelfs het lef hebben om je dagelijks te komen vervelen in je podcasttijdlijn. Dus op nog een nieuw mannenduo zit je misschien niet te wachten – totdat je hoort dat het gaat om Jim Deddes en Jan Hulst, de makers van onder meer Joardy Season. Ook zij zijn een podcast begonnen, en die heet AT6

Met groot gemak en op onnavolgbare wijze veranderen de gespreksonderwerpen van verkeersboetes naar 'mensen met u aanspreken' naar Zomergasten naar minst favoriete vakantiebestemmingen (Kentucky). Soms verschijnt er een galm onder een betoog, soms bestaat het duo uit een drietal, of uit een eenling die belt met Michiel Romeyn. Vooral het Deense accent komt veel voorbij, en Jim verzandt geregeld in prachtige opsommingen, zoals je die ook kent van zijn personage Harco in Huilon.

Kortom: AT6 is absurdisme ten top en er is geen touw aan vast te knopen. Als het je smaak is, is het huilon van het lachon, en als je goed luistert, hoor je de – soms subtiele en soms vrij expliciete – opgestoken middelvingers naar van die oeverloze kletspodcasts van bepaalde mannenduo's. 

Another Russia

Zhanna Nemtsova is de dochter van de in 2015 vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Ben Rhodes werkte met president Obama in het Witte Huis en ging daarna de journalistiek in. Niet het minste duo dus, om je bij te praten over de moderne geschiedenis van Rusland. De podcast Another Russia begint in Zhanna's geboortejaar, 1984, en neemt ons mee langs de val van de Sovjet-Unie tot het huidige regime van president Poetin en de oorlog in Oekraïne. 

De podcast is opgezet als een degelijke documentaire, met Nemtsova en Rhodes als de 'pratende hoofden' en wat fragmenten uit nieuwsuitzendingen tussendoor. Dit klinkt misschien alsof het saai is, maar ik heb de zes afleveringen er in een paar dagen doorheen gejast. De serie geeft een boeiend overzicht van de verdrietige geschiedenis van het land, door mensen die heel dichtbij het vuur zitten. De vraag waar je net als de makers mee blijft zitten is: is er een 'ander Rusland' mogelijk?

Love + Radio

Love + Radio is een legendarische podcast die al sinds 2005 bestaat. Kenmerkend aan de verhalen die je in deze podcast hoort, is dat je eigenlijk nooit weet waar je aan begint, en al helemaal niet waar je eindigt. De hoofdpersonen zijn vaak vreemde, soms onbetrouwbare types. Helaas verdween Love + Radio in 2019 achter de betaalmuur van het bedrijf Luminary, maar nu is die samenwerking gestopt en kunnen we het nieuwe seizoen luisteren. 

Een mooi begin is het geweldige tweeluik Gotcha! Dat gaat over een Australische radio-dj, die uitblinkt in telefoontjes waarbij hij mensen voor de gek houdt. Op een dag fopt hij een Canadese yogalerares die van plan is met een Australiër te trouwen. Of is het andersom? 

meer podcasttips