Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van M&M's tot superhelden

Blauwe M&M's

Het is de bekende metafoor van de popartiest die bizar hoge eisen stelt: alleen maar blauwe M&M's in de kleedkamer. Maar wie is er nu echt onmogelijk om mee te werken? Wat voor fratsen halen bezopen popsterren uit en wat moeten de mensen achter de schermen doen om het allemaal in goede banen te leiden? Atze de Vrieze en Timo Pisart van 3voor12 spreken veel boekers, managers en organisatoren en horen anekdotes die te smakelijk zijn om niet te delen.

Van al die juice maakten ze een zevendelige podcast voor 3FM. Elke week behandelen ze een ander thema, van laatkomers tot opdringerige fans. Sommige verhalen zijn wel erg oud (dat Herman Brood veel drugs gebruikte weten we nu wel) en de vormgeving is soms wel erg letterlijk (insert het geluid van een dikke joint waar de brand in vliegt). Maar als je de volgende keer in de concertzaal staat te wachten tot de artiest eindelijk op komt, zal deze podcast zeker door je hoofd gaan. 

Stil in mij

Per minuut denkt een mens tussen de 8 en 1200 woorden, horen we van Bas Menting in de eerste minuten van Quest-podcast Stil in mij. Bas is radiomaker en samen met zijn collega en beste vriend Mart Meijer ging hij op zoek naar het antwoord op de vraag of je echt aan niks kan denken – al is het maar voor één seconde. 

In twee jaar tijd doen Bas en Mart twaalf experimenten en spreken ze een flink aantal wetenschappers over piekeren, stress en gedachtes. Het is – gelukkig – een podcast van Quest, dus kunnen ze terecht bij Quest-redacteur Melanie Metz voor '100% zweefvrije antwoorden op al onze vragen'. En dat is maar goed ook, want op het pad van mindfulness, geluksgoeroes en 'je hoofd vrij maken' wordt heel wat gekwakzalfd. 

Stil in mij is een rijke podcast: er zit veel tijd en aandacht in, dat hoor je. Er zijn veel mensen geïnterviewd, er is een bewerkelijk audiodesign (denk aan gedachtes die worden vormgegeven door voice-overs met galmende echo's), en de mannen ondergaan de experimenten zelf: ze gebruiken drugs, ondergaan klankschaalsessie en sluiten zichzelf op in stiltekamers. 

Wel zijn de muziekkeuzes soms wat melodramatisch, de teksten hier en daar wel erg dik aangezet ('Welkom....in...de bossen van....Noorwegen'), en Mart en Bas zijn dj bij Radio 538 – ook dat hoor je. Maar de vraag of je aan niks kan denken, en hoe je dat doet, ontpiekeren, is voor iedereen interessant.

Pim

Als het goed is heb je net de geweldige dramaserie Het jaar van Fortuyn gekeken, waarin Jeroen Spitzenberger de vermoorde politicus speelt. Maar de echte Pim Fortuyn is de kale man die je vanaf het plaatje boven deze tip doordringend aankijkt.

NRC lanceert nu een podcastserie over wie Fortuyn eigenlijk was, hoe hij zo populair kon worden en wat er destijds speelde in de maatschappij, gepresenteerd door politiek redacteur Guus Valk. 

Het is geen wonder dat er nu zo veel aandacht voor Pim is, want het is op 6 mei twintig jaar geleden dat hij op het Mediapark op klaarlichte dag werd doodgeschoten. Nu er twee decennia overheen zijn gegaan, zien we de omstandigheden rond zijn populariteit en de bizarre moord weer in een heel nieuw perspectief. Dat laat deze podcast ook mooi horen. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering. 

The Superhero Complex

In films komt het regelmatig voor dat een gemaskerd figuur met metalen sixpack en cape de hoofdpersoon uit een hachelijke situatie komt redden. Maar ook in het echte leven kan dit gebeuren. In verschillende grote steden lopen types rond die zich voordoen als superheld. Sommigen doen het om met toeristen op de foto te gaan, maar anderen nemen hun taak superserieus. 

Dat geldt ook voor Phoenix Jones, een bekend figuur in de straten van nachtelijk Seattle, gekleed in zwart met goud. Hij voorkomt overvallen, breekt opstootjes op en beschermt vrouwen die lastiggevallen worden. Maar in 2020 werd hij zelf gearresteerd, toen hij cocaïne aan een undercoveragent probeerde te verkopen.

Journalist David Weinberg gaat in deze podcast op zoek naar de mens achter de gemaskerde held. Is Jones nou een redder in nood of een lastpak met een grote bek? Die vraag blijkt nog niet zo makkelijk te beantwoorden, en dat maakt het verhaal juist interessant. 

DOCS: Yula en Yuliya

De allerpopulairste meisjesnaam in Rusland en omstreken was lange tijd Julia, ook wel geschreven als Julija of Yuliya. Ook Yula Altchouler heet officieel Yuliya. Zij kwam in 1990 als kind met haar ouders van Rusland naar Nederland, en heeft nog nauwe banden met haar moederland. De invasie van Oekraïne zette dan ook haar leven op zijn kop. Ze werd regelmatig gevraagd om te tolken voor de NOS en kwam via via ook in contact met Yuliya, een moeder van vier kinderen die begin februari naar Nederland vluchtte. 

Yula volgt hoe het met haar gaat, en samen maken ze de eerste weken van de oorlog mee. Het resultaat hoor je in deze aflevering van de podcast DOCS, een mooi document van een roerige tijd. Het verhaal van Yuliya is het verhaal van vele ontheemde en wanhopige Oekraïners. 

meer podcasttips