Dat Rachel Kushner op het ILFU (21 sep-5 okt) wordt geïnterviewd door Roos van Rijswijk en op een lofrede vergast door Gijs Wilbrink, is natuurlijk lang niet het enige dat er in ‘14 dagen literatuur, muziek, feest’ in Utrecht te beleven valt.
Dat krijg je op een festival dat in 2024 het motto ‘I am many stories’ voert.
Zo zijn er onder de noemer ‘Film & Talk’ ongetwijfeld deskundig ingeleide vertoningen van onder andere de documentaire A Descoberta do Mundo (2022) over de ongrijpbare en overigens door Kushner zeer bewonderde Braziliaanse Clarice Lispector (1920-1977) en de speelfilm Caro Michele (1976), naar de drie jaar eerder verschenen roman van Natalia Ginzburg (1916-1991), bij wier werk op donderdag 3 oktober ook uitvoerig zal worden stilgestaan tijdens de Italiaanse thema-avond ‘ILFU Classics: Ginzburg & Pavese’.
Over thematische programma’s gesproken: in die categorie springen er op voorhand twee uit: ‘Ik schrijf over mij’ en ‘Exploring Stories: Nature’s Narrative’.
Op woensdag 25 september, staan uiteraard memoirs en andere vormen van autofictie centraal. Met een essay over het genre door ervaringsdeskundige Marja Pruis, Nicolien Mizee die in gesprek gaat over haar onvolprezen reeks ‘Faxen aan Ger’, waarvan afgelopen mei het zesde deel, Ik kus uw handen duizendmaal verscheen, en de Finse theatermaker en schrijver Pirkko Saiso, die inmiddels ook in Nederland furore maakt met haar recent vertaalde Helsinki-trilogie (Het kleinste gemene veelvoud (1998), Tegenlicht (2000) en Afscheid (2000)), waarin de jonge vertelster onder meer ontdekt dat ze schrijfster is én dat ze op vrouwen valt.
Het middagvullende natuurprogramma op zondag 29 september is opgehangen aan de wat weinig enthousiasmerende vraag ‘in hoeverre de stem van de mens kan spreken voor andere entiteiten’, maar de line-up en onderdelen klinken evengoed veelbelovend. Charlotte Van den Broeck, Irwan Droog en Anne Broeksma vertellen bijvoorbeeld over de boeken die zij schreven over respectievelijk de Tasmaanse tijger, het schubdier en een wereldberoemde walrus. Tijs Goldschmidt gaat in gesprek met de Britse Elizabeth O’Connor over Walvistij, haar schitterende debuutroman over het verstorende effect van de komst van twee antropologen uit Oxford (en een aangespoelde walvis) op een eiland(bevolking) voor de kust van Wales anno 1938. En met Flock Together, het kleurrijke vogelaarscollectief bestaande uit Nadeem Perera en Ollie Olanipekun, is voordat ze worden geïnterviewd door Babs Gons, een natuurwandeling te maken door de urban jungle van de Domstad.
Verder komt Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj de Belle van Zuylenlezing houden. En zijn er avonden met Rachel Cusk en David Nicholls.
Een dag voordat het festival op 5 oktober traditioneel wordt afgesloten met de Nacht van de Poëzie is er de Kindernacht van de Poëzie, die extra avontuurlijk zal zijn voor de toehoordertjes die na de voordrachten van Rian Visser, Hans Hagen en Swendeline Ersilia en een optreden van singer-songwriter Gerson Main in een eigen tentje blijven overnachten in Bibliotheek Neude. Daar krijgen ze ‘een spannende cursus “bieb bewaken”’, kunnen ze naar de boeken-tattoostudio of de silent disco en voor het slapengaan wordt er uiteraard ‘een griezelig mooi verhaal’ voorgelezen.
ilfu.com/agenda