Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Merethe Lindstrøm, Sara Berkeljon, Sylvie Schenk en Ota Pavel.

Merethe Lindstrøm
Als we zingen

Agnes woont met haar ouders en tweelingbroer in een ijskoud zomerhuis. Haar pasgeboren broertje is net gestorven, en niet veel later komt er zomaar ineens een pleegkind. ‘Bastian is niet onze broer, we moeten gewoon doen alsof hij dat is.’ Alleen bij haar tweelingbroer voelt Agnes zich veilig en vertrouwd, maar hij neemt steeds meer afstand. In Als we zingen (Oevers), van de Noorse Merethe Lindstrøm, is de dreiging die er in dit ijskoude huis hangt op elke pagina voelbaar. Mama heeft klitten in haar haar en staart eindeloos naar de vlekken op het aanrecht. Van papa mogen ze nooit televisie kijken maar moeten ze skiën tot ze blauw zien van de kou. Een beklemmend verhaal over een verwaarloosd kind.

(Katja de Bruin)

Sara Berkeljon
Altijd van je af

Terugkijkend op de carrière van Arjan Ederveen realiseer je je pas goed hoeveel onvergetelijke programma’s hij heeft gemaakt. Theo en Thea, Kreatief met Kurk, Dertig minuten –spraakmakende televisie waarmee hele generaties zijn opgegroeid. Zo’n fenomeen verdient een boek. Dat is er nu. Volkskrant-journalist Sara Berkeljon trok langdurig met hem op en schreef met Altijd van je af (Meulenhoff) een speelse biografie waarin ze het ongrijpbare genie dat Ederveen is weet te vangen zonder hem kapot te analyseren. De unieke samenwerking met Tosca Niterink, de relatie met echtgenoot Howie, het verdriet over de dood van zijn beide broers, maar ook zijn grenzeloze hondenliefde en zijn Friese tuin; Ederveen vertelt er op zijn eigen onnavolgbare wijze over in deze buitengewoon geslaagde biografie.

(Katja de Bruin)

Sylvie Schenk
Snel, het leven

Louise laat het benauwende stadje van haar jeugd in de Franse Alpen achter zich voor een studie in het geestverruimende Lyon van de jaren zestig, wordt daar verliefd op een uitstekend Franssprekende Duitse medestudent, negeert het bezwaar van haar vader tegen de voormalige vijand, trouwt met Johann en emigreert met hem naar Duitsland. Dan blijkt dat haar Frans angehauchte maar autoritaire schoonvader een fout oorlogsverleden verborgen houdt, daarin nagevolgd door Johann. In Snel, het leven (Cossee) van de Frans-Duitse Sylvie Schenk (1944), die sinds 1966 in Duitsland woont en werkt, verhaalt Louise in hoog tempo en ademloos proza haar biografie, vol sluimerende intergenerationele Frans-Duitse conflictstof, terloops, met rake observaties en fijne neus voor gevoeligheden en zere plekken.

(Maarten van Bracht)

Ota Pavel
Hoe een reebok ons leven redde

De aan de hengelsport opgehangen (jeugd)memoires van de Joods-Tsjechische Ota Pavel (1930-1973), Hoe ik de vissen ontmoette (2023) waren destijds een heerlijke verrassing. De lichtvoetig opgediende mengeling van melancholie, humor en diepe tragiek krijgt nu een vervolg in Hoe een reebok ons leven redde (Koppernik). Centraal staan dit keer de belevenissen van de kleurrijke vaderfiguur. Een dromer die zich als vertegenwoordiger van de Zweedse firma Elektrolux ontpopt tot wereldkampioen stofzuigers verkopen, mede gemotiveerd door verliefdheid op de weelderige vrouw-van-de-baas. Die het daarmee vergaarde fortuin(tje) investeert in een waardeloze karpervijver, maar de bedrieger die hem die verkoopt stijlvol bedriegt. En, dat ook, die met zijn gezin in armoede vervalt, onder de dreigende schaduw van de Holocaust.

(Dirk-Jan Arensman)

de boekengids in je mailbox?