Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Vonne van der Meer, Tove Ditlevsen en Jonah Falke.

Vonne van der Meer
Aan haar lippen 

In het openingsverhaal van Aan haar lippen (Atlas Contact) beschrijft Vonne van der Meer hoe ze als vijfjarige al werd betoverd door verhalen uit de kinderbijbel die haar grootmoeder voorlas. De kracht van het woord én religie zijn terugkerende elementen in de bescheiden bundel waarmee ze veertig jaar schrijverschap viert. Zo ontmoeten we een acteur die zijn jarenlange glansrol als Jezus verliest na een noodlottige schoonheidsoperatie, en leert een weduwe haar echtgenoot alsnog kennen via de in zijn boeken gezette streepjes (zie ook het lied ‘Streepjescode’ van Kees Torn). In het sterke ‘Heer, boer, vrouw, joker’ zijn er tragikomische huwelijksverwikkelingen rond een kerstpakket, terwijl in ‘Het weekendmeisje’ vermoed overspel dan weer alles met de kerk te maken heeft.

(Dirk-jan Arensman)

Jonah Falke
De Bible Belt

Wat bezielt orthodoxe protestanten toch, vroeg Jonah Falke, zonder godsdienst opgegroeid, zich af. Tijdens een cruise naar New York trof hij een journalist van het Reformatorisch Dagblad, die hem toegang verschafte tot de Bijbelgordel, door de seculiere buitenwacht vaak gezien als folklore van SGP’ers, tegen abortus en euthanasie. Onbevooroordeeld bezoekt Falke een jaar lang kerkdiensten en studiedagen van diverse denominaties, verdiept zich in de Bijbel en theologische begrippen, verstaat zich overal in de gordel met dominees, vrouwen, standvastigen en twijfelaars, logeert bij een gereformeerd gezin in Zeeland, trekt zo nodig een zwart pak aan, en brengt in De Bible Belt (Thomas Rap) verslag uit. Bij al hun zwarigheid spreken de gereformeerden hem oprecht het meest aan.

(Maarten van Bracht)

Tove Ditlevsen
Vilhelms kamer

‘Het leven was een vlucht van de ene schuilplaats naar de andere. Van de ene droom naar de andere, en tussen de dromen heersten honger en kou en angst.’ Het is geen vrolijke wereld, die Tove Ditlevsen schetst, maar ze doet dat met een ongekende en nietsontziende eerlijkheid, waarin zelfs ruimte is voor zelfspot. In Vilhelms kamer (Das Mag) wordt schrijver Lise (Ditlevsens alter ego) verlaten door haar echtgenoot waarna ze in een inrichting belandt. Via een advertentie krijgt ze contact met Kurt, met wie ze verder wegzakt in een moeras van zelfvernedering en zelfdestructie. Een jaar na publicatie van dit pijnlijke meesterwerk maakte Ditlevsen een eind aan haar leven. Nu wordt het, volkomen terecht, wereldwijd herontdekt.

(Thomas van den Bergh)

veel gelezen

de boekengids in je mailbox?