Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Garrett Carr, John Banville, Alasdair Gray, Gijs Rademaker en Maarten van Rossem.

Garrett Carr
De jongen van zee

Er spoelt een baby aan in een Iers vissersdorp en hoewel de bewoners worden geacht in wonderen te geloven, doen ze dat niet. Waar komt dit kind vandaan? Ambrose en Christine nemen het in huis, tot ongenoegen van hun zoontje Declan dat deze indringer weigert te accepteren. In De jongen van zee (Wereldbibliotheek) schetst Garrett Carr een prachtig portret van het harde leven in dit geïsoleerde dorp, waar meneer pastoor de televisie en de Rolling Stones de schuld geeft van tienerzwangerschappen, en waar opa Eunan tekeergaat tegen alles wat hij aanstellerij vindt, waaronder placemats, toetjes, uitslapen en last hebben van je zenuwen. Intussen valt het gezin waarin die aangespoelde baby ooit zo liefdevol werd opgenomen langzaam uiteen.

(Katja de Bruin)

John Banville
De verdronkene

In John Banvilles nieuwe jaren-vijftig-thriller De verdronkene (Querido), de vierde rond het onwillige duo patholoog Garrett Quirke en John Strafford, belandt laatstgenoemde aan de kust bij Wicklow, waar Trinity-professor Ronnie Armitage beweert dat zijn echtgenote Deirdre zich in zee verdronk. Maar hij gedraagt zich verdacht wonderlijk, ziet de inspecteur haast even snel als de eerste die Armitage over dat drama aansprak, de pedofiele kluizenaar Denton Wymes. En met dat echtpaar Ruddock, bij wie ze in een nabijgelegen vakantiehuisje om hulp aanklopten, is óók iets niet pluis. Banville besteedt ongeveer evenveel schitterend gepolijste zinnen aan het ontwarren van de mysteriekluwen als aan Straffords worstelingen met een strandend huwelijk én het vooruitzicht van Quirke als mogelijk volgende schoonvader. Verslavende reeks.

(Dirk-Jan Arensman)

Alasdair Gray
Arm Ding

Genoten van de briljant krankzinnige verfilming Poor Things (2023) door Yorgos Lanthimos? Dan is het verschijnen van de vertaling, Arm ding (Koppernik), een uitstekende aanleiding om kennis te maken met Alasdair Grays nog veel ingenieuzer roman. Ook die verhaalt uiteraard van de (seksuele) avonturen van Bella Baxter, anno 1881 geschapen door chirurg/mad scientist Godwin Baxter toen die bij een verdronken zwangere vrouw de hersens van haar ongeboren kind in de schedel plantte. Maar de in Schotland aanbeden literaire cultheld Gray schotelt je ook een hilarische afdeling ‘Kanttekeningen, kritische en historische’ voor, vol nuttige historische context en fantasierijke flauwekul. En, belangrijker: een woedende brief van Bella zelf, die gehakt maakt van al die Frankensteinverzinsels en haar échte levensverhaal vertelt.

(Dirk-Jan Arensman)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem
De dino revolutie

Al vanaf 1900 worden resten van dinosauriërs gevonden, maar pas deze eeuw maakt de paleontologie flink vorderingen. Vandaar dat Gijs Rademaker en Maarten van Rossem hun fraai geïllustreerde boek De dino revolutie (Nieuw Amsterdam) hebben genoemd, over hun favoriete dinosauriërs en de jongste inzichten daaromtrent. Beide historici, als kind al in de ban van dino’s, hebben na een podcast en tv-serie fascinerende oerwetenschap opnieuw aantrekkelijk opgedist en het door Jurassic Park ontstane publieksbeeld genuanceerd en met nieuwe kennis aangevuld. Gedurende 175 miljoen jaar hebben zich in Trias, Jura en Krijt tientallen uiteenlopende dinosauriërsfamilies ontwikkeld. Tyrannosaurus rex, Triceratops en Diplodocus zijn het bekendst, maar voor allemaal betekende een forse meteorietinslag het einde. Van Rossem voegt persoonlijke dino-bevindingen toe.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?