Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Anke Scheeren, Annet Schaap en Howard Amos.

Anke Scheeren
Blauw of de kleur van blijdschap

Ergens halverwege groep 4 waren de ouders van Egbert opgehouden hem ‘de professor’ te noemen. ‘Hij had te vroeg gepiekt misschien,’ noteert Anke Scheeren in Blauw of de kleur van blijdschap (Koppernik). Inmiddels is Egbert bijna veertig en uitgegroeid tot een man die geen spannend leven ambieert. Zijn kleurloze bestaan wordt opgeschud als hij door zijn baas naar Mongolië wordt gestuurd met als doel de steppe vol te zetten met windmolens. Het had voor de hand gelegen deze vleesgeworden antiheld en zijn kansloze missie genadeloos belachelijk te maken, maar Scheeren maakt van Egbert een man die je in al zijn onhandigheid het beste gunt. Een aangenaam onmodieuze, droogkomische roman vol versleten vloerbedekking, onwillige rolkoffers en spirituele ontmoetingen.

(Katja de Bruin)

Annet Schaap
Krekel

Haar denderdebuut Lampje (2017) leek een nauwelijks te overtreffen instant jeugdklassieker. Met haar nieuwste, Krekel (Querido) komt Annet Schaap evengoed verdomd dicht in de buurt. Het verhaal speelt deels in hetzelfde havenstadje, met bijrolletjes voor het kibbelechtpaar Rozenhout en een glansrol voor de stijve juffrouw Amalia. Maar een herhalingsoefening is het allerminst, deze zoektocht van de elfjarige Eliza en haar broertje Krekel naar haar overige zes (dood gewaande) broers, ergens bij ‘de Witte Kliffen’ overzee. Wel een spannende avonturenroman; een nieuwerwets sprookje, met een boze stiefmoeder, zeemeerminnen en stevige knipogen naar Andersens ‘De wilde zwanen’, maar ook met volstrekt driedimensionale personages; en een coming-of-age-verhaal over een bibberjongetje dat uitgroeit tot een kleine held. Betoverende taal, betoverende illustraties, betoverend boek.

(Dirk-Jan Arensman)

Howard Amos
Rusland begint hier

Ten oosten van Estland en Letland ligt de Russische regio Pskov, ooit een bloeiende schakel tussen Oost en West, nu een ontvolkt en verarmd grensgebied waar het verleden door oorlogsgeweld en economische kaalslag sinds het eind van de Sovjet-Unie is uitgewist. Journalist Howard Amos, die tot 2022 jarenlang in Rusland woonde, werkte er onder meer als vrijwilliger in een weeshuis, doorkruiste het gebied in verval en verdiepte zich in de geschiedenis. In Rusland begint hier (Nieuw Amsterdam) bevat bijzondere en soms schrijnende levensverhalen van tientallen bewoners en oud-bewoners. De oorlogsvrijwilligers, oud-gouverneurs, geestelijken (onder wie Poetins biechtvader), historici, artsen en een fotograaf maken begrijpelijk waarom veel Russen terugverlangen naar de Sovjet-Unie en instemmen met Poetins expansiedrift.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?