Op het Series Mania festival in Lille waren meer dan vijftig series te zien dit jaar. We zetten de beste op een rij.

Mary & George

Of z’n moeder al een vrouw voor hem heeft gevonden, vraagt George Villiers (Nicholas Galitzine) na een jaar van zelfontplooiing in Frankrijk. Geen vrouw, antwoordt zijn moeder Mary (Julianne Moore). Ze mikt hoger. Een stuk hoger. George mag namelijk de koning verleiden. Deze miniserie vertelt het (waarschijnlijk ware) verhaal van een moeder en zoon die er in het zeventiende-eeuwse Engeland alles aan doen om hogerop te komen aan het hof. Met goede acteurs, fijn scherpe dialogen en veel (queer) seks.
ANKE MEIJER

Nu te zien op SkyShowtime

Truelove

Ouderdom kan behoorlijk akelig zijn, zeker als slopende ziektes langzaam ieder greintje menselijkheid wegnemen. Vandaar dat een groep oude vrienden na de zoveelste begrafenis van een leeftijdsgenoot besluit elkaar te helpen om, als het zover is, waardig uit het leven te stappen. Dit in een dronken bui roepen, blijkt uiteraard makkelijker dan het daadwerkelijk doen. Ook omdat euthanasie in Engeland illegaal is, en ‘elkaar helpen’ dus beschouwd wordt als moord. Deze prachtige serie kijkt op een opmerkelijk eerlijke manier naar ouder worden, en laat tegelijkertijd een cast vol geweldige Britse acteurs op leeftijd schitteren.
ANKE MEIJER

Vanaf 28 april op BBC First

30 Days of Lust

Duitse dramedy over heterokoppel Freddy en Zeno, bijna dertigers die al sinds de middelbare school bij elkaar zijn, die besluiten dertig dagen lang te experimenteren met een open relatie om fantasieën te kunnen uitproberen waarvoor ze niet bij elkaar terecht kunnen. De acht afleveringen verkennen thema’s als liefde, lust, jaloezie, argwaan en geborgenheid aan de hand van ongemakkelijke, bizarre en soms sexy onenightstands, waarbij langzaam duidelijk wordt hoe kwetsbaar een relatie eigenlijk is. Een zeer herkenbare en bij vlagen pijnlijke verkenning van het seksleven van de moderne dertiger.
NIELS HOEBEN

Boarders

Wanneer een aantal leerlingen van een prestigieuze Engelse kostschool zich publiekelijk misdraagt, ziet de schoolleiding zich genoodzaakt iets aan het imago te doen. Dus bieden ze vijf zwarte studenten met minder bevoorrechte achtergronden een studiebeurs aan en zetten ze voor hen een ‘diversiteitsprogramma’ op. Deze vreemde-eend-in-de-bijtserie, verpakt als een slimme komedie, volgt de nieuwe leerlingen op een plek die duidelijk niet voor ze is gemaakt. Schrijver Daniel Taylor Lawrence, die zijn eigen ervaringen als zwarte man in een witte omgeving verwerkte in de serie, laat daarmee scherp en tegelijkertijd luchtig zien hoe ingebakken ongelijkheid en racisme zijn in Engeland.
ANKE MEIJER

So Long, Marianne

Voordat Leonard Cohen wereldberoemd werd als dichter en zanger, trok de Canadees naar het Griekse eiland Hydra in de hoop zichzelf te vinden. Het waren de jaren zestig en Hydra was een plek waar tussen de lokale vissers heel wat dolende artistiekelingen woonden. Een van hen was de Noorse Marianne Ihlen. Wie een beetje bekend is met Cohens werk weet dat Ihlen Cohens muze werd en de inspiratiebron voor meerdere bekende nummers, waaronder natuurlijk So Long, Marianne. Deze ambitieuze Noorse miniserie vertelt hun veelbewogen liefdesverhaal op mooie en meeslepende wijze. Het Griekse eiland is prachtig en de jonge acteur Alex Wolff is een uiterst overtuigende Cohen.
ANKE MEIJER

Later dit jaar te zien op Canvas

After the Party

Na een feestje treft lerares Penny haar man Phil in bed aan met een dronken vijftienjarige jongen. Ze beschuldigt hem van kindermisbruik maar wordt niet geloofd door haar omgeving. En ook voor de kijker is het maar de vraag of Penny wel gezien heeft wat ze denkt gezien te hebben: heeft ze gelijk, of beschuldigt ze een onschuldige man van pedofilie? Met levensechte, feilbare, bij tijden onsympathieke personages, manoeuvreert deze Nieuw-Zeelandse serie in zes afleveringen behendig tussen schuld en onschuld. Het ijzersterke scenario verkent de morele complexiteit tot in detail en maakt daarmee van After the Party een spannende, donkere, provocerende en bovenal ongemakkelijke dramaserie van topniveau.
NIELS HOEBEN

Herrhausen - The Banker and the Bomb

In 1989, enkele weken na de val van de Berlijnse muur, kwam bankier Alfred Herrhausen om het leven bij een bomaanslag. De moord op de toenmalige president van de Deutsche Bank werd opgeëist door de Rote Armee Fraktion – maar de daders zijn nooit gepakt. Vandaar dat de makers van de Duitse serie Herrhausen – The Banker and the Bomb de moord beschouwen als een onopgeloste zaak. En ze laten op intrigerende wijze zien dat er, behalve de RAF, ook anderen waren die de eigenzinnige, innovatieve Herrhausen (Oliver Masucci) uit de weg zouden willen ruimen. Een ambitieuze, urgente serie met een groot budget en internationale uitstraling.
ANKE MEIJER

Meer Series Mania 2024

serietips in je mailbox?

elke dinsdag