Verenigde Staten 2011. Documentaire van David Gelb.
Met vaart gemonteerd fijnelijntjesportret van Jiro Ono, 85-jarige meesterchef van tien stoelen tellend sushirestaurant Sukiyabashi Jiro in Ginza, Tokio. Ondanks keizerlijke onderscheiding, drie Michelinsterren en de devotie van connaisseurs als de Franse kok Joël Robuchon blijft grootgeschopte virtuoos Jiro bescheiden: het kan altijd beter. Genreoverstijgende culidocumentaire roert, verdiept en vermaakt. Zonen Yoshikazu en Takashi blijken, in scènes van veelzeggende discretie en onderkoelde humor, bovencapabele ambachtslui in vaders slagschaduw. Pijnlijke visafslagbeelden tonen keerzijde van mondiale sushiconsumptie: schaarste door roekeloze overbevissing.
credits
- Regie:
- David Gelb
- Productie:
- Kevin Iwashina, Tom Pelligrini
- Camera:
- David Gelb
- Montage:
- Brandon Driscoll-Luttringer
- Jaar:
- 2011
- Genres:
- Documentaire
- Landen:
- Verenigde Staten