Oorlogsthriller 1917 wekt de indruk in één ononderbroken shot te zijn gefilmd – een vorm die altijd iets opzichtigs heeft. Ervaren kijkers zullen zich dan ook geregeld afvragen hoe cinematograaf Roger Deakins het kunstje heeft geflikt. De verbluffende techniek zit het drama echter niet in de weg, maar draagt bij aan een zeldzaam beklemmende spanning. Regisseur Mendes baseerde de plot, over twee Britse soldaten die in de Noord-Franse loopgraven op een levensgevaarlijke missie worden gestuurd, op ervaringen van zijn grootvader, en weet de chaos en tragiek van the Great War adembenemend dichtbij te brengen. Winnaar van drie Oscars en verkozen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar 2020.
Lees meer over de totstandkoming van de film: 'Verbluffende techniek én meeslepend drama'
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een meesterlijke oorlogsfilm en een persoonlijke documentaire.
1917 (vanaf maandag)
Bezness as Usual
Filmmaker Alex Pitstra, geboren als Karim Alexander Ben Hassen, heeft sinds zijn kindertijd geen contact meer gehad met zijn Tunesische vader. Wanneer hij op zijn 25e een brief van de man ontvangt, besluit hij hem te gaan opzoeken in Tunesië – met camera. Ook in de jaren die volgen blijft hij het contact met zijn vader en andere familieleden filmen. Dat heeft deze boeiende, intieme docu opgeleverd, die soms een licht voyeuristisch gevoel oproept maar Pitstra’s loyaliteitsconflicten erg invoelbaar maakt. Over cultuurverschillen stemt de film helaas niet erg hoopvol.
Jeux interdits
Juni 1940. Een kleutermeisje uit Parijs raakt op de vlucht voor de Duitsers haar ouders kwijt en belandt bij een boerenfamilie. De jongste boerenzoon is onmiddellijk op haar gesteld en weet haar te troosten met een geheim begraafplaatsje voor haar hondje en ander overleden boerderijgedierte. De titel 'Verboden spelletjes' slaat op de diefstal van kruisen voor hun gestaag uitdijende godsakker. Jeux interdits is op het eerste gezicht een ontroerend tijdsdocument van vervlogen ruraal Frankrijk, maar bovenal een tijdloos drama rond dood, religie, rouw en familie. Gebaseerd op het boek van François Boyer.
Nightbooks
Net wanneer horrorfan Alex het schrijven van enge verhalen heeft afgezworen, wordt hij gevangengenomen door een heks. En wat moet hij juist doen om in leven te blijven? Elke avond een nieuw zelfgeschreven verhaal voorlezen. Het griezelsprookje Nightbooks giet bekende jeugdthematiek rondom zelfacceptatie in een nieuw Hans en Grietje-jasje, zonder daar zelf veel nieuws aan toe te voegen. Vooral geslaagd als visueel imponerende ode aan verhalenvertellers en een aanrader voor de jongere horrorfans. Met een fijne schurkenrol van Krysten Ritter als modieuze heks op roze plateauzolen.
Western Stars
Bruce Springsteens negentiende album Western Stars bevat een aantal prachtsongs, maar ook de nodige niemendalletjes, en is wel erg barok gearrangeerd, met een enorm orkest. Deze begeleidende film, waarin het album live wordt vertolkt in een omgebouwde hooischuur op zijn eigen erf, is dus ook wat wisselvallig. Mooi, bij vlagen ontroerend, is het wel om de zeventigjarige Boss naast zijn vrouw Patti Scialfa zo’n ontspannen thuiswedstrijd te zien geven. De wijsheden die de zanger in fraai gefilmde intermezzo’s prevelt lijken soms afkomstig van tegeltjes, maar klinken uit zijn mond toch oprecht en doorleefd.