Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een meesterwerk uit Zweden en een wonderschone verfilming van een roman van James Baldwin.

Apan

De kalende eind-dertiger Krister wordt bebloed wakker op een badkamervloer, waarna we hem een dag volgen op zijn zwerftocht in Stockholm. De camera zit Krister - die om een of andere reden opgejaagd wordt - boven op de huid en de film gunt de kijker amper de tijd om bij elkaar te puzzelen wat er gebeurd zou kunnen zijn. Ook hoofdrolspeler Olle Sarri (in eigen land vooral bekend als komiek) kreeg iedere dag pas op de set te horen hoe het verhaal verder ging. Met als resultaat een zeldzaam spannend psychologisch portret.

Lees hier ons interview met de regisseur: 'De film moest meedogenloos zijn'

Bojacero

Een nachtelijke bustransfer van gevangenen gaat gruwelijk mis wanneer de begeleidende politieagenten worden aangevallen. Of heeft de mysterieuze aanvaller het op iemand anders gemunt? Hoewel in deze Spaanse overlevingsthriller weinig waarde wordt gehecht aan logica en een coherent verhaal, is het zeker vermakelijk. Bajocero doet namelijk sterk denken aan zowel Con Air (1997) als Assault on Precinct 13 (1976), maar dan in de vrieskou en met een te grote hoeveelheid aan ongeloofwaardige plottwists. Een aardige actiefilm, die zichzelf iets minder serieus had moeten nemen.

If Beale Street Could Talk

In Harlem, begin jaren zeventig, ontdekt de negentienjarige Tish dat ze zwanger is van haar iets oudere vriendje Fonny. Dat is op zich geen ramp: het stel is smoorverliefd en wordt thuis voldoende gesteund. Probleem is alleen dat Fonny onschuldig in de bak zit. Regisseur Barry Jenkins bewerkte James Baldwins roman uit 1974 met de tedere blik en poëtische stijl die eerder zijn debuut Moonlight (2016) zo succesvol maakten. Het geheel had wel iets strakker gekund, maar het is makkelijk meeleven met de oprechte, mooi gespeelde personages, en het racismethema blijft pijnlijk actueel. Regina King kreeg een Oscar voor haar fraaie bijrol.

News of the World

Texas, 1870. Vijf jaar na de Burgeroorlog trekt ex-kapitein in het leger van de Zuidelijken (Tom Hanks) van dorp tot dorp om voor te lezen uit de kranten. Op weg naar de zoveelste voorlezing stuit hij op het tienjarig meisje Johanna (Helena Zengel, bekend van de Duitse festivalhit Systemsprenger), dat eerst werd ontvoerd en vervolgens opgevoed door de Kiowa. Omdat niemand anders het doet, neemt hij haar maar onder zijn hoede. Western over fatsoen, eer en traumaverwerking heeft twee prima acteurs in de hoofdrollen, maar is ook een beetje saai. Wat verrassend is, want hij werd gemaakt door Bourne-regisseur Greengrass.

Lees hier ons achtergrondverhaal over de film: 'Western met commentaar op het Amerika van nu'

Space Sweepers

In deze Zuid-Koreaanse sciencefictionfilm staat de Aarde op het punt te vergaan en zijn de rijken naar de ruimte vertrokken. Vier arme schrootruimers vinden een klein meisje in een verlaten ruimteschip. Als het kind een androïde blijkt te zijn raken de vier excentriekelingen betrokken bij een politiek complot dat de levens van biljoenen mensen op het spel zet. Space Sweepers is een erg vermakelijke en visueel indrukwekkende film, die qua toon doet denken aan Guardians of the Galaxy. Al hadden er best wat actiescènes en/of achtergrondverhalen geschrapt kunnen worden. Het zijn vooral de vijf hoofdpersonages die de film het kijken waard maken, onder andere door het goede acteerwerk van Joong-Ki Song als de complexe held Tae-ho en kindster Ye-Rin Park.

Meer film- en serietips voor Netflix