Meeslepend WO II-drama over het moment dat Winston Churchill het overnam van de falende Britse premier Chamberlain en het, ondanks veel wantrouwen binnen zijn eigen partij, opnam tegen Hitler. Regisseur Joe Wright (Atonement) herstelt zich knap na het genadeloos geflopte Pan (2015) met dit vol vaart en humor vertelde oorlogsdrama. Maar de film is van acteur Gary Oldman, die onherkenbaar (én fantastisch) is als Churchill en over de hele linie sterk tegenspel krijgt. Met als grootste uitschieter de altijd spannende Australische acteur Ben Mendelsohn (als koning George VI).
Bekijk ook ons interview met Gary Oldman en Joe Wright
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Oscarwinnende rol van Gary Oldman en een waargebeurd drama.
Darkest Hour
Forever Rich
Acteur Jonas Smulders (Paradise Drifters, De Oost) leeft zich indrukwekkend uit als de succesvolle, tikje manische rapper Richie, die wanhopig probeert zijn stoere imago te redden nadat een vernederend filmpje over hem viraal is gegaan. Rauwe, energieke thriller van de regisseur van De Libi (2019) schetst een geloofwaardig beeld van de huidige hiphopcultuur en de grilligheid van internetroem, maar blijft op dramatisch vlak een beetje wazig. Is Richie nou vooral meelijwekkend, onnozel, doortrapt, heldhaftig? De makers lijken daar zelf niet helemaal over uit te zijn.
Lees ook ons interview met Jonas Smulders: 'Ik ben wel zachter dan Richie'
Just Mercy
Waargebeurd drama dat zich begin jaren negentig afspeelt in het diepe Zuiden van de VS. Een zwarte houthakker (Jamie Foxx), die op death row zit voor de moord op een achttienjarig, wit meisje, krijgt onverwacht hulp van een zwarte, zojuist aan Harvard afgestudeerde advocaat uit het Noorden (Michael B. Jordan). Die legt na de nodige tegenwerking een judicieel systeem bloot dat bol staat van racisme, intimidatie en machtsmisbruik. Hoewel het verhaal bekend is, is Just Mercy toch een meeslepend drama, met dank aan de prima cast en de onthutsende actualiteit van de thematiek.
The Man Between
Een jonge Engelse brengt een bezoek aan haar broer in het Berlijn van vlak na WO II, een arts die getrouwd is met een Duitse vrouw. Ze ontdekt dat de vrouw dingen verzwijgt, die voor allen gevaar kunnen opleveren. Zelf raakt ze verwikkeld in een affaire met een keiharde zwarthandelaar, wordt verliefd en krijgt het daardoor moeilijk met zijn betrokkenheid bij politieke conflicten tussen Oost en West. Een sterk drama, met een goede sfeertekening en uitstekend acteerwerk. In de trant van het meesterwerk The Third Man, dat regisseur Carol Reed vier jaar ervoor maakte.
Waiting for Barcelona
De Finse filmmaker Juho-Pekka Tanskanen maakte in Barcelona kennis met de Gambiaanse straatverkoper Mou en besloot hem een poos te gaan volgen. Dat resulteerde in deze eerlijke, melancholieke portretfilm, waarin we de sympathieke twintiger onder meer zien speuren naar oud ijzer, rappen in de metro, vluchten voor de politie en fantaseren over een toekomst met een verblijfsvergunning. Mou heeft een aardig sociaal netwerk, maar gaat mentaal zwaar gebukt onder het straatleven. Tanskanen legt het allemaal empathisch en zonder oordeel vast, in fraai zwartwit.