Ontroerende documentaire over drie Amerikaanse tieners die als baby geadopteerd werden uit China en op een DNA-website ontdekken dat ze nichtjes zijn. Via Snapchat komen ze met elkaar in contact en besluiten ze gezamenlijk voor het eerst naar China te reizen, waar ze hun biologische ouders hopen te ontmoeten. Documentairemaker Amanda Lipitz, tevens tante van een van de drie meisjes, volgt het drietal en laat ze uitgebreid vertellen over hun worstelingen, hun dromen en de noodzaak om omringd te worden door mensen die er net zo uitzien als jij. Met een glansrol voor de Chinese genealoog die ze tijdens hun zoektocht begeleidt en heel openhartig vertelt over haar eigen ervaringen als ‘ongewenst’ kind.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een heldenverhaal van Clint Eastwood en een ontroerende documentaire over adoptie.
Freedom Writers
De jonge idealistische lerares Erin (Hilary Swank) komt terecht in een klas op een middelbare school waar de spanningen tussen de zwarte kinderen, Latino's, Aziaten en één blanke jongen te snijden zijn. De leerlingen zijn niet erg gemotiveerd, maar Erin slaagt erin hun aandacht te krijgen door ze een dagboek te laten bijhouden. Waar gebeurd, sympathiek, een tikje te politiek correct verhaal. Niet bijster origineel, maar binnen het idealisme-doorbreekt-cynische-verwachtingspatronen-genre door goed spel van Swank en van Imelda Staunton, als Erins cynische superieur, toch de moeite waard.
Kruimeltje
Deze tweede film van regisseur en scenarist Maria Peters (De tasjesdief), gebaseerd op de in 1923 verschenen kindersmartlap van Chris van Abkoude, werd een groot succes. Honderdduizenden mensen lieten de Amerikaanse bombarie voor wat het was en keken Kerst 1999 naar de oubollige smeuïgheid van Kruimeltje die op zoek gaat naar zijn donkerbruine wortels in een geslaagde mix van Dickens, Swiebertje en Ontdek je plekje. En de bioscoopkassa's stopten pas met rinkelen toen ruim dertien miljoen guldens door de lades waren gegaan, een uitzonderlijke score voor een Nederlandse film.
Richard Jewell
Waargebeurd: de wereldvreemde beveiliger Richard Jewell ontdekt in 1996 tijdens de Olympische Spelen in Atlanta een rugzak met spijkerbom en weet het merendeel van het publiek in veiligheid te brengen, waardoor er slechts één dode valt. De media onthaalt hem als held, maar als hij drie dagen later door de FBI als potentiële dader wordt aangemerkt, wordt hij door dezelfde media net zo gemakkelijk met de grond gelijk gemaakt. IJzersterke reconstructie van regisseur Clint Eastwood, die drie jaar eerder met Sully (2016) ook al een waargebeurd heldenverhaal verfilmde. Met fantastische bijrollen van Sam Rockwell als strijdbare advocaat en Kathy Bathes als overbezorgde moeder. Wel problematisch: de wijze waarop journalist Kathy Scruggs (Olivia Wilde) vrij eendimensionaal als schurk wordt neergezet.
Wildschut
Destijds maakte deze Belgisch-Nederlandse thriller naar het boek van Felix Thijssen wel wat los. Het gezin van Deleye wordt op hun afgelegen boerderij Wildschut in België gegijzeld door twee gewetenloze rotzakken. Ondertussen is de plaatselijke politieman op zoek naar twee ontsnapte overvallers van een casino net over de grens met Nederland. Filmkijkers van de Lage Landen schrokken nogal van het 'Amerikaans' aandoende harde geweld, tegelijkertijd is het acteerwerk over de hele linie bovengemiddeld. Vooral Josse De Pauw als boerenvader en Hidde Maas als gangster zijn aan elkaar gewaagd. Gemaakt met een budget van 300 duizend gulden.