Ter ere van het Nederlands Film Festival (27 september t/m 5 oktober) tippen we de beste Nederlandse films op Netflix. Met zowel een aantal nieuwe titels als (moderne) klassiekers.

De marathon

De veelvuldig bekroonde reclamemaker Diederick Koopal ('Biertje?!') verfilmde een tien jaar oud script van de oer-Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tot een fijne tragikomedie, waarin vier ongetrainde Rotterdammers van het type ruwe bolster blanke pit de Marathon van Rotterdam dienen uit te lopen om hun slecht lopende garagebedrijf van een faillissement te redden. Er wordt gevloekt en gescholden dat het een lust is, de grappen zijn grof en talrijk, maar ook de traan komt vanzelf in deze slimme, Rotterdamse The Full Monty-variatie.

Meester Kikker

De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo'n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar. Het geestige kinderboek van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje) werd door de regisseur van Brammetje Baas bewerkt tot een vrolijke, pretentieloze familiefilm vol oer-Hollandse decors. Dat het scenario soms wat rammelt valt dankzij de enthousiaste hoofdrolspelers nauwelijks op.

Prins

Het meest eigenzinnige Nederlandse speelfilmdebuut in jaren, van regisseur/scenarist Sam de Jong (1986), waarin de zeventienjarige Ayoub (natuurtalent Ayoub El Asri) uit Amsterdam-Noord als een moderne Orpheus afdaalt in de onderwereld op zoek naar zijn ontbrekende vader. Wat hij vindt, is zichzelf. Uit een nogal onwaarschijnlijke mix van stijlen uit verschillende genres - van gangsterfilm en coming of age tot komedie en muziekvideo - smeedt De Jong een vanzelfsprekende eenheid die refereert aan de jaren tachtig en negentig.

Interview met regisseur Sam de Jong: 'Prins kun je opvatten als een antikapitalistisch statement'

Publieke werken

In dit 19e-eeuwse drama, gebaseerd op de succesroman van Thomas Rosenboom, vertelt regisseur Joram Lürsen (Alles is Liefde) het verhaal van vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat). Vedder is woonachtig tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis verkopen voor een goede prijs, omdat ze daar een hotel willen bouwen. Maar Vedder vraag het dubbele. Een schitterend, high-budget historisch drama met internationale allure.

Interview met regisseur Joram Lürsen: 'Zodra je personages aan acteurs plakt, worden ze sympathieker'

Tonio

Mooie bewerking van A.F.Th van der Heijdens roman over de dood van zijn 22-jarige zoon Tonio, die in 2010 verongelukte na een avond stappen met vrienden. Net als het boek slaagt de film erin het peilloze verdriet van de ouders voelbaar te maken. Dankzij de manier van vertellen (we springen heen en weer in de tijd; droom en werkelijkheid lopen in elkaar over), maar vooral dankzij het geweldige acteren van Pierre Bokma en Rifka Lodeizen als A.F.Th van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich.

Interview met regisseur Paula van der Oest: 'Tonio's leven is verlengd'

De tweeling

Verfilming van het boek van Tessa de Loo over twee vrouwen die gescheiden opgroeien na een innig verstrengelde kindertijd. Anna (Nadja Uhl en Gudrun Okras) groeit op in liefdeloze armoede in Duitsland waar ze trouwt met een SS'er die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lotte (Thekla Reuten en Ellen Vogel) groeit op in welvaart in Nederland. Haar joodse verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Als de zussen op hoge leeftijd zijn ontmoeten ze elkaar weer. De filmmakers en acteurs hebben de twee levensgeschiedenissen én de drie tijdsperiodes op prachtige wijze verbeeld. Winnaar Gouden Kalf voor beste film en genomineerd voor een Oscar.

Interview met regisseur Ben Sombogaart: 'Duitsers raken op een heel andere manier ontroerd door de film dan wij'

Weg van jou

Dertiger Evi (Katja Herbers) werkt bij een groot bouwbedrijf in Rotterdam en droomt ervan te worden uitgezonden naar Rio de Janeiro. Tot haar grote schrik wordt ze echter op een project in Zeeuws-Vlaanderen gezet. Een knappe lokale schipper verandert vervolgens haar blik op het leven (en de liefde). Romantische komedie die weinig verrast, maar dankzij een uitmuntend script en voortreffelijk spel van de gehele cast (in het bijzonder Herbers) anderhalf uur lang weet te vermaken, charmeren én zelfs te ontroeren. Met afstand de beste Nederlandse romcom van de afgelopen jaren.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer Nederlands Film Festival

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.