Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere een nieuwe komedieserie van de maker van The End of the F***ing World, het serievervolg op een geroemde restaurantfilm en een nieuwe reeks van historisch epos Pachinko.

Boiling Point

VPRO Cinema's favoriet

Dit serievervolg op de indrukwekkende film die in één take een hectische avond in een Londens restaurant vertelt, pakt de draad enkele maanden later op. De setting is ditmaal het nieuwe restaurant dat chef Carly (Vinette Robinson) heeft geopend nadat de zaak van haar vorige baas Andy (Stephen Graham) moest sluiten. De eerste aflevering opent wederom met een lange, in één take gefilmde scène al schakelt het daarna over op de meer ‘normale’ vertelvorm met meerdere camera’s en settings. Een slimme keuze, want zo kan Boiling Point ook met de restaurantmedewerkers mee naar huis en worden hun levens verder uitgediept.

Kaos

komedie - Griekse mythologie

Geestige moderne vertelling van de Griekse mythen van de maker van Netflix-hit The End of the F***ing World. In het hier en nu maken koning van de goden Zeus (Jeff Goldblum) en zijn ondergeschikten nog altijd de dienst uit, vaak met het nodige machtsmisbruik en bloedvergieten tot gevolg. Maar als de onzekere Zeus een rimpel ontdekt op zijn voorhoofd, is hij bang dat het einde nabij is. Paniek! Laat het maar aan de altijd heerlijk schmierende Goldblum over om daar een wrang-komisch feest van te maken.

Pachinko S2

historisch epos - familiedrama

Sterk vervolgseizoen van het historische drama over meerdere generaties van een Koreaanse familie die probeert te overleven in voor- en naoorlogs Japan. Rode draad is vooral het leven van Sunja (voortreffelijk vertolkt door Kim Min-ha en Youn Yuh-jung), die we in dit seizoen onder meer volgen tijdens de atoomdreiging in 1945, én in 1989, wanneer ze haar overambitieuze kleinzoon Solomon (Jin Ha) probeert te behoeden voor een al te schimmig zakenleven. Pachinko is daarbij nog altijd groots op intieme wijze: de grote historische gebeurtenissen zijn onmiskenbaar aanwezig, maar het familiedrama blijft ontzettend subtiel en genuanceerd.

Only Murders in the Building S4

komedie - moordmysterie

Natuurlijk is het hoogst ongeloofwaardig dat er wéér een moord is gepleegd in het Arconia, het luxe appartementencomplex in New York waar Only Murders in the Building speelt. Toch doet dit niets af aan de kwaliteit van deze charmante whodunnit over drie amateuristische true crime-podcasters. Sterker nog, het vierde seizoen is scherper en grappiger dan ooit met opnieuw eindeloos veel leuke gastacteurs, gekke verhaalwendingen, gemoedelijke herfstoutfits (opvallend veel pyjama’s dit keer) plus die onweerstaanbare chemie tussen hoofdrolspelers Steve Martin, Martin Short en Selena Gomez.

Chimp Crazy

docuserie - dierenrechten

De uitzinnige en fascinerende docuserie Chimp Crazy, van de maker van de hit Tiger King, gaat opnieuw over de bizarre wereld van Amerikanen die exotische wilde dieren houden. Tonia Haddix, alias ‘the Dolly Parton of chimps’, vecht voor haar lievelingsaap Tonka, terwijl dierenrechtenorganisatie PETA haar op de hielen zit. Hoe gevaarlijk is het om apen als mensen te zien? Aan de hand van het kat-en-muisspel tussen Tonia en PETA vertelt de serie uiteindelijk een verhaal over hoe mensen zichzelf voor de gek houden in de verbintenissen die ze aangaan met dieren.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag