In het sterke vervolgseizoen van Apple-serie Pachinko wordt het grootse en tegelijkertijd intieme verhaal van een Koreaanse familie in Japan nóg rijker en gelaagder.

‘Als je in ons land wil wonen, leer dan op z’n minst de taal. Er zijn ook gewoon speciale winkels voor mensen zoals jullie.’ Solomon, tot voor kort werkzaam in de Verenigde Staten, staat met zijn Koreaanse oma in een Japanse winkel om een bestelling op te halen als de stoppen bij hem even doorslaan. Opgefokt schreeuwt hij naar de discriminerende winkelmedewerker dat hij naar de universiteit van Yale ging en ‘in één dag meer verdien dan jij in een maand.’ 

Gevoelens van discriminatie en onmacht vormen de belangrijkste rode draad in het sterke Apple-drama Pachinko, over de rijke geschiedenis van een Koreaanse familie die het in de twintigste eeuw grotendeels moet zien te rooien in Japan. Daarbij zien we vooral hoe de oma, Sunja, zich door generaties heen staande probeert te houden in een vijandige, paternalistische omgeving waar ze continu de dreiging voelt van oorlog, uitbuiting en discriminatie. 

Het verhaal, in eerste instantie opgetekend in het gelijknamige boek van Min Jin Lee, bleek zich in het eerste seizoen perfect te lenen voor een dynamische vertelling, die zich uitstrekt over bijna de gehele twintigste eeuw. Geen wonder dus, dat maker Soo Hugh nog lang niet is uitverteld: hij mikt voor zijn verfilming van de roman op minstens een seizoen of vier. 

Minha Kim (Sunja) en Lee Minho (Hansu) in seizoen twee van Pachinko

Eenieder die zich bezorgd afvroeg of er nog wel genoeg in het vat zat, kan gerust zijn: Pachinko zet de sterke lijn van het eerste seizoen in de tweede reeks moeiteloos door, met opnieuw een vlotte afwisseling tussen tijd- en verhaallijnen, waarbij belangrijke momenten in de geschiedenis voortdurend raken aan het ‘kleinere’ familieleed.  

De tijdlijn wordt daarbij opnieuw grofweg verdeeld in twee belangrijke delen: in het Osaka van 1945 wordt de jonge Sunja (Minha Kim) geconfronteerd met grote verliezen, terwijl de Amerikanen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ook nog eens atoombommen inzetten. En dan meldt voormalig minnaar Hansu (Lee Minho) zich plots weer in haar leven. In 1989 zien we dan weer hoe de inmiddels oude Sunja (prachtige rol van Oscarwinnaar Youn Yuh-jung) kleinzoon Solomon (Jin Ha) probeert te laten integreren, nu hij na een mislukte zakendeal zijn Amerikaanse visum is kwijtgeraakt en noodgedwongen in Japan moet blijven, waar hij opnieuw moet samenwerken met dubieuze types. 

Op die manier blijft Pachinko doen waar het ook in dat geweldige eerste seizoen in uitblonk: een groots en episch familieverhaal vertellen op intieme, bedachtzame wijze, zonder al te veel geforceerde plotontwikkelingen – de geschiedenis en de familieleden brengen op zichzelf al genoeg drama met zich mee. Gelukkig zijn we daar, als het goed is, voorlopig nog lang niet van af. 

Pachinko S2

Het tweede seizoen van Pachinko is vanaf vrijdag 23 augustus wekelijks te zien op Apple TV+.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag