Elisabeth Samson (1715-1771) ging de geschiedenisboeken in als de eerste zwarte vrouw in Suriname die een witte man wilde trouwen. Maar Samson was ook succesvol ondernemer en de rijkste vrijgeboren vrouw van Suriname. In een tijd dat de trans-Atlantische slavernij zijn hoogtijdagen beleefde, werd Samson de eerste vrouwelijke miljonair van de Amerika’s – ruim een eeuw vóór de eerste witte vrouw dat deed.
Toch was het pas toen schrijver Cynthia McLeod (1936) onderzoek naar haar ging doen dat Samsons intellect en zakelijk instinct de aandacht kregen die ze verdienen. McLeod, onder meer bekend van Hoe duur was de suiker?, ontdekte dat Samson haar vermogen wel degelijk zelf vergaarde – ook al hadden historici uit haar tijd altijd stellig het tegendeel beweerd. McLeod tekende Samsons verhaal op in het boek De vrije negerin Elisabeth, en strijdt tot op de dag van vandaag om Samsons voormalige woonhuis in Paramaribo in ere te herstellen.
Oorspronkelijk zou Mildred Roethofs (1969) documentaire daarover gaan. Het zou een portret worden, vertelt ze aan de telefoon, ‘over Cynthia’s laatste wens om het Elisabeth Samsonhuis te restaureren. Maar toen kwam corona, en al die ontwikkelingen rondom de excuses van Rutte. Dat is het mooie van documentaires maken; je weet nooit van tevoren waar het verhaal je brengt.’