Model en presentatrice Stephanie Tency liet van alles aan zichzelf doen om er nog mooier uit te zien. Dat maakte haar echter niet gelukkiger. 

Voor ze je borsten in gaan, lijken het twee kneedbare maar stevige implantaten. Maar als ze eruit komen kunnen het slijmerige, uit elkaar vallende objecten zonder duidelijk omhulsel zijn. Zulke lekkende implantaten die in niets lijken op hun originele staat komen weliswaar alleen in de ergste gevallen voor, maar iedereen met een siliconen borstimplantaat kan ervan uitgaan dat enkele deeltjes losraken van het geheel en door het lichaam zwerven. Die kunnen in je buik gaan zitten, in je lever, in je hersenen of zelfs in je ruggenmerg, met vermoeidheid, gewrichtspijn, darmklachten of zelfs een verhoogde kans op kanker tot gevolg.

Genoeg reden dus om die ondingen uit je lijf te halen, weet model en presentatrice Stephanie Tency. Toch twijfelt ze over de ingreep. ‘Ik betrap mezelf erop dat ik mijn uiterlijk belangrijker vind dan mijn gezondheid,’ zegt ze in de documentaire Misslukt. Die gaat over haar worsteling met het schoonheidsideaal en de vele cosmetische ingrepen die ze daarvoor onderging. 

Regisseur Roy Dames volgt haar zoektocht naar zichzelf. Wil ze nog iemand zijn die elk minirimpeltje meteen weg laat werken met botox of fillers? Iemand die haar neus twee keer laat opereren en facings neemt op haar tanden? Iemand die zich bezorgd afvraagt of de mannen met wie ze het bed deelt letten op de putjes in haar dijen?

Tency heeft het streven minder met haar uiterlijk bezig te zijn, maar ze kent weinig anders. Sinds ze in 2013 Miss Universe Nederland werd en in contact kwam met andere perfect lijkende vrouwen, heeft ze talloze cosmetische ingrepen laten doen. Sommige van die behandelingen zien we op beeld – Tency heeft de afgelopen jaren veel vlogs gemaakt over haar leven, waarin ze er niet voor terugdeinst om de ergste momenten te laten zien. Dus toont ze het bloederige korset dat ze aanheeft na de liposuctie, of het blikje waar ze na die behandeling staand in heeft moeten plassen, omdat zitten op de wc-bril te pijnlijk was. Het is een openheid die haar charmant maakt, en een broodnodige eerlijkheid over een miljardenindustrie.

Naast het archiefmateriaal volgt regisseur Dames Tency als ze haar behandelaars opzoekt en met anderen praat die vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Fajah Lourens bijvoorbeeld, die in 2021 haar borstimplantaten liet verwijderen. ‘Het gat van niet gezien worden vul je op met je uiterlijk,’ zegt Lourens wijs. ‘Ik denk soms oprecht: wie ben ik nou eigenlijk?’ antwoordt Tency.

Het is duidelijk dat het bij Tency draait om zelfliefde: ze moet zichzelf accepteren zoals ze is. Dus met rimpels, met een hangende mondhoek en met kleine borsten. Maar kan ze dat? Durft ze tegen de arts te zeggen: ‘Haal ze er maar uit’? Of plaatst ze toch weer nieuwe borstimplantaten in haar lijf?

Misslukt is op zaterdag 21 september te zien op het Nederlands Film Festival

Misslukt

dinsdag 17 september

NPO 3 21.15-22.15

de nieuwste documentairetips in je mailbox?