In Stopping the Steal toont de Britse regisseur Dan Reed hoe de opkomst van Donald Trump de Amerikaanse politiek en samenleving heeft ontwricht. Reed laat in anderhalf uur zien hoe Trump na de verloren verkiezingen van 2020 systematisch met leugens, bedreigingen en geweld de macht probeerde te behouden.

‘We denken dat deze hond een kruising is tussen een jackrussellterriër en een poedel’. Een vertegenwoordiger van de plaatselijke dierenbescherming houdt begin 2020 in een vergaderzaal het diertje in zijn armen omhoog terwijl hij zich richt tot de voorzitter. Een typische raadsvergadering van Maricopa County in de Amerikaanse staat Arizona, waarin zaken als dierenwelzijn tot het organiseren van braderieën voorbijkomen.

Met deze scène schetst de Britse regisseur Dan Reed (Leaving Neverland) in de HBO Max-documentaire Stopping the Steal simpel maar effectief hoe de opkomst van Donald Trump de Amerikaanse politiek en samenleving heeft ontwricht.

Want enkele maanden na deze vergadering veranderen deze onbekende technocratische ambtenaren in de meest gehate personen van het land. Simpelweg omdat zij naast op kneuterige aangelegenheden ook toezien op de lokale verkiezingen. Verkiezingen die Trump verliest in Arizona, in Maricopa, en daarmee het presidentschap aan hem voorbijgaat.

Deze kleurloze beleidsmakers, nota bene Republikeinen, worden in de weken erna door hun eigen partijgenoten beticht van het sjoemelen met stembiljetten en met de dood bedreigd als zij niet alsnog de uitslag van de verkiezing veranderen. Waar Trump maanden eerder raadslid Clint Hickman nog publiekelijk bedankte tijdens een campagnerally voor zijn inspanningen om de integriteit van het stemproces te bewaken (‘Bedankt Clint, je doet het goed!’), keert hij zich zonder schroom tegen deze loyale lokale partijgenoot.

Het verhaal van Hickman staat niet op zichzelf. In het hele land krijgen ambtenaren te maken met bedreigingen van MAGA-aanhangers en politieke druk vanuit het Witte Huis omdat zij niet buigen voor de leugens van Trump dat hij ‘frankly, deze verkiezingen heeft gewonnen’. In het jaar 2020 voltrok een decennium aan nieuwsgebeurtenissen, dus hoe Trumps bijna slapstickachtige couppoging ontvouwde ligt misschien niet iedereen meer helder in het geheugen. Stopping The Steal slaagt er echter in om stap voor stap de pogingen van de voormalige president om de verkiezingen te stelen helder te presenteren. Van het al op voorhand delegitimeren van de uitslag (‘als ik verlies, komt dat door fraude’) tot telefoongesprekken en persconferenties van zijn clowneske advocaten die beweren dat de overleden Venezolaanse dictator Hugo Chávez, of het Vaticaan, via hackende Italiaanse satellieten digitale stembiljetten heeft aangepast.

De documentaire van regisseur Reed blikt misschien terug, maar het is een vooruitblik op wat Amerika in november te wachten staat: chaos en verdeeldheid. ‘Het is in en in triest,’ verzucht een Republikeinse politicus over Trumps verwerping van de verkiezingsuitslag in 2020, ‘dat we onszelf zulke grote schade hebben toegebracht als maatschappij.’

Stopping the Steal

Stopping the Steal is te zien op HBO Max.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?