De Britse Kirat wordt maar liefst negen jaar lang voor de gek gehouden. Haar ‘Sweet Bobby’ blijkt een doortrapte oplichter.

Kalm, liefdevol en bijna nostalgisch vertelt Kirat over haar ontmoeting met Bobby in een nachtclub in Brighton. Al zeven maanden chatten ze met elkaar via Facebook. Kirat spreekt hem aan, maar Bobby herkent haar niet. Hij zal wel te dronken zijn geweest, denkt ze. Het is de eerste van een heleboel rode vlaggen die langskomen in Sweet Bobby, maar Kirat blijft negen jaar lang geloven dat zij écht met Bobby praat. Hoe kan dat?

Kirat is 32 en woont in Londen. Ze heeft een bloeiende carrière in de marketing en als radiopresentator. Haar hechte familie komt uit de Sikh-gemeenschap, met wortels in Kenia. In die gemeenschap is het belangrijk om te trouwen en kinderen te krijgen. Haar eigen lange relatie werkt niet, en opeens krijgt ze een vriendschapsverzoek van Bobby. Niet vreemd, want Bobby is de broer van het ex-vriendje van haar nichtje. Hij komt uit een welgestelde Sikh-familie die ook in Kenia bekend is.

Uiteindelijk wel vreemd, want na een aantal maanden krijgt Kirat bericht dat Bobby in Kenia is neergeschoten. Hij is overgeplaatst naar een ziekenhuis in New York en zit in een getuigenbeschermingsprogramma. Kirat raakt verstrikt in zijn web van leugens. Hij maakt haar steeds afhankelijker en verliefder op hem; zij is de enige die hem kan helpen, denkt ze. Bovendien: nog een keer ‘falen’ in een relatie, daarvoor tikt de biologische klok te hard.

De afgelopen jaren zijn we overladen met schokkende catfishverhalen, denk aan The Tinder Swindler (van dezelfde maker), Catfish: The TV Show en The Hollywood Con Queen. Steeds raken kwetsbare mensen nietsvermoedend in de greep van een bedrieger. Sweet Bobby is niet anders. Maar de meeslepende, intieme manier waarop Kirat haar verhaal vertelt, afgewisseld met de persoonlijke verhalen van haar familie, laten mooi zien hoe ze stapje voor stapje wordt gemanipuleerd om haar eigen leven te verwoesten. Je voelt Kirats liefde voor Bobby van het beeldscherm spatten, wat gekmakend is, want: word wakker!

Oorspronkelijk werd Kirats verhaal verteld in de podcastserie Sweet Bobby, waarin zij samen met een journalist in meerdere afleveringen het verhaal uitdiept en uiteindelijk de achtervolging inzet op de dader. Die langzamere spanningsopbouw werkte goed. De vlotte Netflix-documentaire kiest er echter voor een paar belangrijke stappen over te slaan. Tijdens de ontknoping wordt de dader opeens genoemd, daarna volgt een kort relaas van Kirat over hoe het rechtssysteem niet goed is ingericht op catfishzaken. Het geheel lijkt hierdoor platgeslagen en gehaast. Misschien toch maar eens de podcast aanzetten.

Sweet Bobby: My Catfish Nightmare

Sweet Bobby: My Catfish Nightmare is te zien op Netflix.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?