Menig familie zou er wellicht een moord voor doen om hun naam vereeuwigd te zien in de Van Dale. Maar wat als er dan als definitie bij je familienaam staat ‘onaangepast, asociaal, onopgevoed, onbeschaafd persoon’? Of je naam, nog erger, uitgroeit tot veelgebruikt scheldwoord? Tot zelfs minister-president Mark Rutte de term in de mond neemt, wanneer hij een groep racisten omschrijft als ‘doorgeslagen tokkies’?
Geen wonder dat de openingsminuten van documentaire De Tokkies: 20 jaar later haast aandoen als een horrorfilm. In 2003 en 2004 smullen miljoenen kijkers van de belevenissen van ‘de Tokkies’, een familie die hun huis uitgezet dreigt te worden door een hoogoplopende burenruzie in Amsterdam-West. Eerst is het gezin bij de publieke omroep te zien in de docu Familietrots van Ingeborg Beugel, later maakt Pieter Storms een SBS6-realityserie: De Tokkies. Vader Gerrie nodigde destijds zelf de tv-makers uit, naar eigen zeggen omdat hij zorg- en wooninstanties wilde ‘wakker schudden’. De serie was een ‘schreeuw om hulp’.
De geschiedenis besloot anders: de huisuitzetting ging door, en van hulp kwam niets terecht. Maar door het succes van De Tokkies groeien de familieleden wél uit tot BN’ers. Miljoenen mensen leven mee met hun uitspraken en gedragingen, die als ‘asociaal’ worden bestempeld, waarna de Tokkies snel uitgroeien een cultureel fenomeen. Er zijn badinerende imitaties in Kopspijkers, waar ze worden omschreven als een groep wilde dieren, en ook bedrijven springen gretig in op de hype, tot ‘Tokkiesaus’ (‘Asociaal lekker!’) aan toe. Maar vooral de term ‘tokkie’ bleek een blijvertje. Dat er achter dat stigmatiserende scheldwoord een echte familie schuilging, werd gemakshalve vergeten.