De door brand verwoeste Notre-Dame in Parijs is in een miraculeus tempo heropgebouwd.

President Emmanuel Macron beloofde in 2019 in een televisietoespraak gericht aan de Franse bevolking de Notre-Dame binnen vijf jaar te herbouwen. Een grote brand, die vandaag exact zes jaar geleden uitbrak, zorgde voor gigantische beschadigingen aan de beroemde kathedraal van Parijs. Zo werd het gehele dak verwoest en stortte de torenspits boven het schip in.

Eeuwenlang doorstond de gotische kathedraal oorlogen en revoluties; de Notre-Dame zal ook deze beproeving te boven komen, verzekerde Macron die bekend staat om zijn bombastische uitspraken. Het restauratieproject, door Macron gebombardeerd tot ‘nationaal project’, was er een van ongekende omvang. In Close up: De herrijzenis van de Notre Dame wordt in ruim vijftig minuten het jarenlange proces waar meer dan tweeduizend restaurateurs en vaklieden aan meewerkten in beeld gebracht. Van het schoonmaken van al het glas-in-lood en de duizenden aparte onderdelen die toebehoren aan het gigantische kerkorgel, tot het opnieuw beschilderen van de vele muurschilderingen van heiligen in de verschillende kapellen. Alleen al het veilig afbouwen van de enorme hoeveelheid steigers duurde zes maanden.

24 januari 2024

Indrukwekkend is de heropbouw rondom de houten constructie van de Notre-Dame, die sinds de dertiende eeuw nooit is veranderd. Overigens duurde de bouw van de kathedraal, waar men in de twaalfde eeuw aan begon, 170 jaar. De eerst gelegde stenen waren al zwartgeblakerd door vuil en roet nog voordat de laatste werden gelegd. Tijdens de herstelwerkzaamheden na de brand zijn ook deze stenen aangepakt. Voor de houten constructie werden een paar voetbalvelden aan Frans eikenbos omgekapt. Vervolgens werden de bomen door honderden ambachtslieden – net als in de twaalfde eeuw – met bijlen bewerkt om zo de structuur van de houtnerven en daarmee de vorm te behouden.  

Sommige objecten overleefden de vuurzee wonderwel. ‘Marie’, zoals de grootste klok van de kathedraal wordt genoemd, bleef anders dan de overige kleinere klokken intact. De Nederlander Joep van Brussel (hij zit niet in de Close up-documentaire) kreeg in 2012 met zijn klokkengieterij Eijsbouts in het Brabantse Asten de opdracht om de klok te vervaardigen. In december 2024 werd de Notre-Dame, die dagelijks rond de 40.000 bezoekers ontvangt, heropent.

Close up: De herrijzenis van de Notre Dame

dinsdag 15 april

NPO 2 22.40-23.35

de nieuwste documentairetips in je mailbox?