In 1993 werd de 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als ‘oma Mok’, dood aangetroffen in restaurant Peacock. Een jaar later veroordeelde de rechtbank in Breda zes jongeren – drie jongens en drie meiden, destijds tussen de zeventien en twintig jaar oud – tot celstraffen van twee tot twaalf jaar voor doodslag. Opvallend genoeg baseerde de rechter zich vooral op bekentenissen van de vrouwelijke verdachten, die onder zware druk van de politie waren afgelegd. Want er was geen forensisch bewijs dat ‘De Zes van Breda’ aan de plaats delict verbond.
Voor programmamaker en regisseur Joost van Wijk en zijn team was het maken van de nieuwe documentaireserie De restaurantmoord (KRO-NCRV) extra uitdagend door de immense hoeveelheid informatie die zij tot zijn beschikking hadden: verhoren, politieonderzoeken, de rechtszaak in 1994, een herziening in 2012. Regisseur Van Wijk: ‘Als je iets tegenkomt tijdens je onderzoek en je wilt iets beweren, dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je alle dossiers en details kent. Gelukkig mochten we een jaar lang research doen, wat vrij uniek is in de journalistiek.’