Na de spraakmakende documentaireseries De villamoord en De pompmoord, duikt regisseur Joost van Wijk ditmaal in een Bredase moordzaak die de gemoederen al ruim dertig jaar bezighoudt.  

In 1993 werd de 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als ‘oma Mok’, dood aangetroffen in restaurant Peacock. Een jaar later veroordeelde de rechtbank in Breda zes jongeren – drie jongens en drie meiden, destijds tussen de zeventien en twintig jaar oud – tot celstraffen van twee tot twaalf jaar voor doodslag. Opvallend genoeg baseerde de rechter zich vooral op bekentenissen van de vrouwelijke verdachten, die onder zware druk van de politie waren afgelegd. Want er was geen forensisch bewijs dat ‘De Zes van Breda’ aan de plaats delict verbond.

Voor programmamaker en regisseur Joost van Wijk en zijn team was het maken van de nieuwe documentaireserie De restaurantmoord (KRO-NCRV) extra uitdagend door de immense hoeveelheid informatie die zij tot zijn beschikking hadden: verhoren, politieonderzoeken, de rechtszaak in 1994, een herziening in 2012. Regisseur Van Wijk: ‘Als je iets tegenkomt tijdens je onderzoek en je wilt iets beweren, dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je alle dossiers en details kent. Gelukkig mochten we een jaar lang research doen, wat vrij uniek is in de journalistiek.’  

De moord op Tim Mui Cheung in restaurant Peacock in Breda

Een andere uitdaging waren de verhoren van het politieonderzoek in 1994. Die werden namelijk niet opgenomen met een camera, alles is vastgelegd in proces verbaal. Van Wijk: ‘Dat in tegenstelling tot De villamoord (2020) en De pompmoord (2023), waarvan we wel video-opnames hadden. Hierdoor kon je als leek zien hoe het kan dat een verdachte iets onder druk verklaart, terwijl diegene het niet heeft gedaan.’ 

Daarom heeft Van Wijk ditmaal deels voor een gedramatiseerde reconstructie gekozen, met scènes die niet onderdoen voor die van een misdaadfilm. In aflevering 1 zien we onder meer hoe een jonge, onervaren rechercheur bij de politie zeer onverwachts het onderzoek naar deze grote moordzaak mag leiden. Een rechercheur die kennelijk ook maandenlang in het geheim onderzoek deed naar een jeugdbende, wat hem volgens velen een tunnelvisie opleverde. In de tweede aflevering is te zien hoe de recherche een van de verdachten enorm onder druk zet, waardoor zij telkens een andere onsamenhangende en niet met de feiten kloppende getuigenis aflegt. 

Verder zijn er interviews met enkele veroordeelden, oud-politiemensen, journalisten en advocaat Geert-Jan Knoops. En in aflevering drie en vier komen er nieuwe feiten aan het licht: er blijkt namelijk belangrijke informatie te zijn achtergehouden. Van Wijk: ‘Omdat meerdere advocaten en het Openbaar Ministerie hier jaren mee bezig zijn geweest, lag de lat voor ons behoorlijk hoog. Dus ik had vooraf nooit gedacht dat we aan het einde van de rit zulke belangrijke nieuwe gegevens zouden vinden, die we vlak voor de eerste uitzending met het publiek zullen delen.’  

In de nieuwe serie zegt advocaat Knoops dat de zaak op grond van deze documentaire heropend moet worden. ‘Als dat niet gebeurt,’ zegt Knoops, ‘dan laten wij in Nederland een enorme dwaling in stand die zes mensenlevens heeft vernietigd.’ 

De restaurantmoord

donderdag 23 januari

NPO Start -

de nieuwste documentairetips in je mailbox?