De vierdelige natuurfilm De wilde Noordzee toont het leven in, op en rond de Noordzee.

Trek een denkbeeldige lijn van Noorwegen naar Schotland, daal af tot het Nauw van Calais tussen Engeland en Frankrijk, denk er de begrenzende kustlijnen bij en je hebt de Noordzee. Met vijftien keer Nederland het grootste natuurgebied van Europa, maar in feite een terra incognita, zeker wat het leven onderwater en op de zeebodem betreft. Decennialang filmde duiker en cameraman Peter van Rodijnen in alle wereldzeeën toen hij alsnog de pracht van de Noordzee ontdekte, waarin hij de afgelopen zes jaar zo’n duizendmaal kopje-onder ging.

Uit zijn onderwateropnamen stelde regisseur Mark Verkerk (De nieuwe wildernis, De wilde stad, Wild Holland) de documentaire De wilde Noordzee samen, die nu ook als vierluik op tv wordt uitgezonden. Hierin wordt de Noordzee in beeld gebracht als een verborgen wildernis waarvan de kijker tot dusver geen weet had en hem als het goed is ook te denken geeft over de kwetsbaarheid van het ecosysteem Noordzee. Van Rodijnen duikt met een speciale uitrusting die zijn adem weer opvangt. Geen opstijgende zuurstofbellen dus, wat vissen benaderbaar maakt.

Rog en Peter

De spectaculairste beelden zijn die van zijn confrontatie met reuzenhaaien, die met hun enorme open bek plankton zeven. Maar ook allerlei kleine, niet minder verbazingwekkende zee(bodem)bewoners trekken aan het oog voorbij. Kijk en verbaas u, naast de Atlantische zalm, paling, blauwvintonijn, dolfijn, zeepaard, zeehond, ook over de zeewolf, zeedonderpad, papegaaiduiker, augustinuskrab, dieseltreinworm en koekoekslipvis. Curieus: wanneer het koekoekslipvismannetje sterft zal het grootste vrouwtje uit zijn harem van geslacht veranderen en het dominante mannetje worden.

De wilde Noordzee

zondag 13 april

NPO 1 21.35-22.30

de nieuwste documentairetips in je mailbox?