‘Iedereen die iets wilde betekenen voor de buurt, gaven we iets te doen. De gemeenschap kwam bij elkaar, samen stonden we sterk.’ Aan het woord is een van de initiatiefnemers van Banana Kelly, een grassrootswooncoöperatie in de New Yorkse wijk The Bronx. Hij vertelt het bijzondere verhaal van de totstandkoming ervan.
Begin jaren zeventig woeden er constant branden in The Bronx, een buurt waar voornamelijk zwarte en latinogemeenschappen wonen. De wijk wordt al jaren verwaarloosd door de overheid, de panden zijn slecht onderhouden. Later worden de branden intentioneel aangestoken door huisjesmelkers voor verzekeringsgeld. The Bronx lijkt wel een oorlogsgebied, en bewoners zien hun buren vertrekken. Maar, zo weten de grondleggers van Banana Kelly; de problemen die je hier hebt – racisme, armoede, uitsluiting – die ga je ergens anders ook ervaren; we moeten onze buurt weer van ons maken. Dus bedenken ze: sweat equity. We pakken de panden die er nog zijn, bouwen ze op met de buurt, en iedereen die meehelpt, die zweet, krijgt een appartement. Banana Kelly is een hechte gemeenschap, en bestaat nog steeds.
De docuserie Eyes on the Prize III: We Who Believe in Freedom Cannot Rest 1977-2015, uitgebracht tijdens Black History Month en een vervolg op Eyes on the Prize I en II, staat bol van dit soort schrijnende, maar strijdbare en trotse verhalen. Verhalen over de uitdagingen van de zwarte gemeenschap na de civil rights movement van de jaren zestig. Verhalen over institutioneel racisme, over structurele uitsluiting en over hoe groepen mensen de barricades opgingen om het dan maar zélf op te lossen. Prachtig en meeslepend verteld in zes afleveringen, vanuit de sleutelfiguren van die bewegingen.