Shakespeare's vluchtelingen 12 april 2016 Het toneelstuk Sir Thomas More uit 1604 verschijnt in september voor het eerst in Nederlandse vertaling. Volgens Engelse literatuurhistorici een stuk van matige kwaliteit – met uitzondering van die ene toespraak van Thomas More. Die tekst is dan ook van Shakespeare.
Kantooravonturen 6 april 2016 De nieuwe Paulien Cornelisse gaat niet over taal, maar over een cavia die op de afdeling Communicatie van een kantoor werkt. De auteur heeft 'De verwarde cavia' zelf vorm- en uitgegeven.
brug bouwen 29 maart 2016 Illustrator en schrijver Marit Törnqvist, kanshebber op de Hans Christian Andersen Award, bekommert zich ook om vluchtelingenkinderen. Ze bezorgt hun Astrid Lindgren in het Arabisch.
Liefde en loyaliteit 22 maart 2016 Hun beloofde land van Ian Buruma is een eerbetoon aan zijn grootouders van moederszijde, kinderen van Duits-Joodse immigranten in Londen.
Gevoelige kwesties 22 maart 2016 Ewald Vanvugt is al van jongs af in de ban van Europa’s koloniale verleden. Volgens hem is onze welvaart toen simpelweg bij elkaar geroofd en geplunderd. ‘De prikkels waren poen en geloof. Christendom en commercie.’
Franse letteren 15 maart 2016 Vraag literatuurliefhebbers om vijf levende Franse schrijvers te noemen en de kans is groot dat ze na Houellebecq al blijven steken. Hoe komt dat? En hoe staan de Franse letteren ervoor anno 2016? Een tour de table.
de grote vpro gids literaire boekenquiz 2016 8 maart 2016 Onder het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte...’ is het thema van de Boekenweek – en van VPRO’s Literaire Boekenquiz – dit jaar: Duitsland.
Hagenaar blijf je 1 maart 2016 Wim Noordhoek schreef een boek over zijn Haagse jeugdjaren. In gesprek met toenmalige buurjongen Wim de Bie gaat het over trams, duinen, de vloedlijn en oneindigheid. Over hoe Haags je kunt zijn.