Overmand 20 december 2016 Verreweg de meeste lezers zijn vrouwen, maar recensenten zijn bijna altijd mannen die boeken van mannen bespreken. Met De Grote Drie als meetlat. De Lezeres des Vaderlands heeft het geturfd.
Dichtert Documentaire Verloop van jaren – dichter bij Remco Campert 13 december 2016 Een charmant zondagskind, dat is het beeld naar buiten dat dichter, schrijver Remco Campert van zichzelf geschapen heeft. Maar wie is hij echt? Filmmaker John Albert Jansen volgde de dichter/schrijver een jaar lang.
Kijken 8 december 2016 Christine Otten (1961) is schrijfster. Zondag praat ze bij VPRO Boeken over haar nieuwe roman We hadden liefde, we hadden wapens. In de rubriek 'Kijken' vertelt ze over haar kijkgedrag.
Dat verdomde eiland 6 december 2016 In De uitweer schrijft Amy Liptrot weergaloos over de ruige schoonheid van de Britse Orkney- eilanden. Een van de dingen die het boek zo bijzonder maken, is de vanzelfsprekende manier waarop technologie en natuur samenkomen.
Jøws 22 november 2016 De Noorse schrijver Morten Strøksnes besloot een Groenlandse haai te vangen, samen met zijn vriend Hugo. Hij doet verslag in Haaienkoorts, een boek waarin literatuur, wetenschap en activisme voorbeeldig samensmelten.
Fallada op locatie 15 november 2016 De met drank, drugs en nazi’s kampende schrijver Hans Fallada blies in 1947 de laatste adem uit. Deze eeuw beleeft zijn werk wereldwijd een revival. In het spoor van Fallada door Berlijn.
De mythe in de actualiteit 8 november 2016 A.F.Th. van der Heijdens nieuwe roman Kwaadschiks is een ‘satelliet-deel’ van zijn grote cyclus De tandeloze tijd. Startpunt is de moord op de Amstelveense agente Gabriëlle Cevat in 2008.
Onder de oppervlakte 8 november 2016 Waar ligt de grens tussen serieus en oppervlakkig? Georgina Verbaan fladdert hups tussen beide werelden heen en weer.
Het verzonnen leven van Boudewijn Büch 8 november 2016 Boudewijn Büch verdween steeds dieper in zijn eigen confabulaties. ‘Hij was een magische figuur, een Peter Pan.’
Hergé, arrivé 1 november 2016 Het Grand Palais in Parijs wijdt een omvangrijke expositie aan Georges Remi, alias Hergé. En deze keer gaat het, behalve over Kuifje, ook over de andere facetten van een bewogen stripauteursleven.
Frank Witzels Rote Armee Fraktion 1 november 2016 Het verblijf van Frank Witzel als writer in residence in Amsterdam viel samen met het verschijnen van de Nederlandse vertaling van de kolossale roman waarmee hij vorig jaar de Deutscher Buchpreis won. Zondag is Witzel te gast in VPRO Boeken.
Een schitterend schrijverschap 26 oktober 2016 A.S. Byatt combineert academische kennis met nieuwsgierigheid en schrijftalent. Voor haar werk in het genre life writing – biografieën en historische romans – ontvangt ze dit jaar de Erasmusprijs.
Van de Olympus gegleden 25 oktober 2016 Dertig jaar na zijn dood wordt Bernard Malamud nog maar zelden in één adem met Philip Roth of Saul Bellow genoemd. Goed nieuws daarom dat uitgever Meulenhoff De fikser uitbrengt in zijn ‘Schatkamerreeks’.
Nader tot Juliana 18 oktober 2016 Voor haar biografie van prinses/koningin Juliana (1909-2004) kon Jolande Withuis beschikken over niet eerder gepubliceerde brieven en ander privémateriaal. ‘Ze wilde koningin blijven, hoezeer ze ook de indruk wekte dat het koningschap haar een last was.’
Wie schrijft die verblijft 11 oktober 2016 In aanloop naar de Frankfurter Buchmesse logeerden Niña Weijers, Bregje Hofstede, Lize Spit en Saskia de Coster een maand lang in een villa even buiten Berlijn. Wat levert een verblijf in zo’n schrijversresidentie op?
Jane weet wat ze wil 4 oktober 2016 Omdat het dit jaar twee eeuwen geleden is dat Charlotte Brontë werd geboren, vroeg de Amerikaanse schrijfster Tracy Chevalier twintig vrouwelijke auteurs een verhaal te schrijven op basis van dat memorabele zinnetje uit Jane Eyre: ‘Reader, I married him.’
The Boss blikt terug 29 september 2016 Op 27 september verschijnt wereldwijd – en ook in Nederlandse vertaling – Born to Run, de autobiografie van de razendpopulaire 66-jarige rockster Bruce Springsteen. Fan en oud-VPRO-dj Jaap Boots las het boek in een vroeg stadium.
Op zoek naar eigen helden 27 september 2016 Tijdens het Read My World literatuurfestival in Amsterdam staan Polen en Oekraïne centraal. Voormalig Oekraïne-correspondent Fleur de Weerd legt de gevoeligheden in de Oekraïense letteren bloot.
Het leven is voor de levenden 19 september 2016 De terugkeer van Hisham Matar is een knap gecomponeerde memoir waarin de gruwelijke ervaringen van Libische gevangenen worden afgewisseld met beschouwingen over het belang van kunst en literatuur.
altijd een verhaal 13 september 2016 Een van de optredende dichters op de 34ste Nacht van de Poëzie is de Zuid-Afrikaanse Marlene van Niekerk. Haar collega en vertaler Alfred Schaffer: ‘Haar gedichten vertellen altijd een verhaal.’