Pansy: ‘Ik ga naar buiten en dan gebeuren er dingen.’
Chantelle: ‘Wat voor dingen?’
Pansy is even stil.
Pansy: ‘Mensen. Ik haat ze. Van die vrolijke, grijnzende mensen.’
En Pansy maakt geen grap. Ze haat mensen echt. Elke ochtend wordt ze schreeuwend wakker. Niet uit een nachtmerrie, maar omdat ze weer aan een nieuwe dag moet beginnen. Pansy is depressief. Waarschijnlijk haar hele leven al. Ze is inmiddels 57 jaar oud en toen ze jong was, was er nauwelijks aandacht voor geestelijke gezondheid. Toen was het devies: mond houden en doorgaan. En dat heeft ze al die jaren gedaan. Ze is zelfs getrouwd en heeft een jongvolwassen zoon. Maar als we het gezinnetje in Mike Leighs nieuwe film Hard Truths leren kennen, zien we twee murw gebeukte mannen die Pansy zo veel mogelijk proberen te ontwijken, waardoor Pansy zich nog eenzamer voelt.
De enige die haar soms kan bereiken is zus Chantelle, die in bijna alles haar tegenbeeld is. Opgewekt, goedlachs en moeder van twee dochters die – in tegenstelling tot Pansy’s nog thuiswonende zoon – snel carrière maken.
Hard Truths is, zoals de titel al belooft, geen gemakkelijke film. Pansy’s constante woede is maar moeilijk te verdragen. Ook voor actrice Marianne Jean-Baptiste, die Pansy speelt, was het een zware rol. In interviews herinnerde ze zich de eerste keer dat ze de film zag. ‘Dat kwam hard aan, het was bijna traumatisch. Het nam me mee terug naar Pansy en haar pijnlijke reis. Ik keek naar haar en dacht: o god, iemand gaat haar slaan. Laat niemand haar slaan! En dat terwijl ik wist dat niemand haar ging slaan, want ik heb al die scènes zelf gespeeld. Maar toch was ik doodsbang voor haar.’
In de film is Pansy niet alleen voor Jean-Baptiste levensecht, ook als kijker geloof je haar volledig en ontdek je gaandeweg iets van de angst en het verdriet die achter haar woede en negativiteit schuilgaan. Daarmee wordt Pansy niet per se sympathiek, maar ze wordt ook nooit een karikatuur.