In een stad waar mens en Pokémon vredig samenleven gaat twintiger Tim (Justice Smith) op zoek naar de moordenaars van zijn vader. Hulp komt van een pikachu die niet alleen zijn geheugen kwijt is, maar die ook nog eens kan praten (en klinkt als Ryan Reynolds). Deze bewerking van de gelijknamige videogame lijkt zich vooral te richten op volwassenen die ooit opgroeiden met de Japanse fantasiewezentjes: de grappen zijn bij vlagen heerlijk tegendraads en gewaagd, met dank aan improvisatietalent Reynolds. Alleen jammer dat de plot zo fantasieloos en krakkemikkig in elkaar steekt.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een vlijmscherpe Poolse satire en een prachtige documentaire van Peter Jackson.
Indiana Jones and the Last Crusade
In deel drie van Steven Spielbergs succesvolle reeks over de energieke archeoloog-avonturier komt Indiana Jones opnieuw in conflict met de nazi’s, die menen de locatie van de Heilige Graal te hebben ontdekt. Ditmaal gaat zijn vader (Sean Connery in degelijk tweed) mee op pad. Die zorgt voor extra stress én veel vrolijkheid in deze razende actiefilm met religieuze trekken. Dankzij de proloog met de vroeggestorven River Phoenix als de jonge Indy weten we hoe onze held aan zijn hoed, het litteken op zijn kin en zijn fobie voor slangen komt.
Kler (Clergy)
Vlijmscherpe satire over de katholieke kerk in Polen. Drie priesters worden gevolgd, en geen van allen nemen ze het heel nauw met de goede zeden. Sterker nog: ze zuipen zich een ongeluk, plegen ontucht met minderjarigen en gebruiken hun macht om zichzelf te verrijken. Regisseur en co-scenarist Wojciech Smarzowski laat geen spaan heel van het instituut, maar knap is dat zijn hoofdpersonages altijd mensen van vlees en bloed blijven, waardoor Kler uiteindelijk een stuk genuanceerder is dan je op basis van de plotbeschrijving zou verwachten. Conservatieve media in Polen reageerde desondanks woedend op de film, die vervolgens alle bezoekersrecords brak.
They Shall Not Grow Old
Regisseur Peter Jackson (Lord of the Rings-trilogie) werd door het Imperial War Museum gevraagd om op basis van hun enorme archief een documentaire samen te stellen over de Britse deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Het resultaat is een baanbrekende film waarin honderd jaar oude beelden met nieuwe digitale technieken zijn ingekleurd, voorzien van commentaar door veteranen. Het doel van Jackson was om ‘de mannen uit het verleden te trekken en hun een menselijk te gezicht geven, zodat een hedendaags publiek weer kennis met ze kan maken.’ En daar is hij bijzonder goed in geslaagd.
Lees hier meer over de totstandkoming van de film
Und morgen die ganze Welt
In deze Duitse inzending voor de Oscars volgen we de jonge Luisa, eerstejaars student rechten en dochter van een baron. Ze woont nog thuis, maar wil zich graag aansluiten bij de woongroep van Antifa-vriendin Batte. Die groep moet weinig hebben van de geprivilegieerde Luisa, maar na een uit de hand gelopen demonstratie en moedig optreden van Luisa wordt ze toch toegelaten. En onder invloed van de charismatische en militante Alfa begint Luisa steeds meer te radicaliseren. Gebaseerd op persoonlijke ervaringen van regisseur Von Heinz in de jaren negentig, waardoor de film niet altijd even actueel voelt. Maar hoofdrolspeler Mala Emde is erg goed als de zoekende Luisa.
Lees ook ons achtergrondverhaal over de film: 'Een persoonlijk pamflet tegen fascisme'