Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere de geslaagde spin-off van superheldensatire The Boys, een nieuwe horrorserie van Mike Flanagan en een gelaagde documentaireserie over rapper Tupac Shakur.
The Fall of the House of Usher
VPRO Cinema's favoriet
Nieuwe voltreffer van regisseur en schrijver Mike Flanagan (Midnight Mass, The Haunting of Hill House), die inmiddels met recht de moderne grootmeester van de horrorserie genoemd mag worden. Deze nieuwe productie draait om de opkomst en ondergang van de Ushers, een disfunctionele familie die steenrijk werd met de verkoop van dubieuze medicijnen. Maar dan komen de kinderen van pater familias plots één voor één om het leven. In acht afleveringen leren we hoe dat precies kon gebeuren, uiteraard begeleid door flink wat geestverschijningen, schrikeffecten en morbide humor.
Dear Mama
docu - hiphop - activisme
Hij was een van de succesvolste rappers van zijn tijd: Tupac Shakur (1971 – 1996). Dat zijn moeder en Black Pantherlid Afeni Shakur bijna net zo beroemd – en berucht – was, is minder bekend. In de vijfdelige documentaireserie Dear Mama zet filmmaker Allen Hughes moeder en zoon in de schijnwerpers. Het levert een grondige en gebalanceerde duik op in de tumultueuze levens van twee revolutionaire en innig verbonden geesten, die ieder op radicale wijze streden voor gelijke rechten en een betere behandeling van de Afro-Amerikaanse gemeenschap.
Gen V
actie - superhelden
Nieuw hoofdstuk in het (anti-)superheldenuniversum van hitserie The Boys. Deze geslaagde spin-off speelt zich af op een prestigieuze universiteit, waar jonge aspirant-superhelden – vaak geplaagd door hun jeugd – worden klaargestoomd voor het grote werk. Maar in The Boys leerden we al dat de superhelden in dit universum vooral verwerpelijke opportunisten zijn, die hun macht regelmatig misbruiken. Misschien is er voor eerstejaarsstudent Marie (Jaz Sinclair) nog hoop. Het tempo ligt lekker hoog, en net als in de moederserie wordt de superheldensatire efficiënt afgewisseld met veel seks en (bloederig) geweld.
The Walk-In
drama - extreemrechts
Sterke serie over de opkomst van extremistische groeperingen in Groot-Brittannië. Na de moord op parlementslid Jo Cox in 2016 dreigen die groepen momentum te vergaren om een extreemrechtse revolutie te ontketenen. In deze vijfdelige serie – gebaseerd op ware gebeurtenissen - probeert Matthew Collins (Stephen Graham) dat te frustreren. Collins weet waar hij het over heeft, want hij was zelf ooit lid van zo’n extreemrechtse groep. Inmiddels werkt hij als activist voor een antifascistische beweging, en probeert hij samen met een extreemrechtse rekruut in gewetensnood nieuwe politieke moorden te voorkomen. Loodzwaar kijkvoer, maar wel uitermate actueel en relevant.
Starstruck
romcom - Brits
Jonge vrouw ontmoet knappe man op een nieuwjaarsfeestje, brengt de nacht met hem door en ontdekt de volgende ochtend tot haar oprechte schok dat hij een wereldberoemde filmster is. Starstruck, waarvan het derde seizoen afgelopen maand verscheen, is een onvervalste Britse romcom zoals ze rond de eeuwwisseling werden gemaakt. Dat de serie werkt, komt vooral door Rose Matafeo, de Nieuw Zeelandse-stand up comedian die de serie creëerde en de hoofdrol speelt. Starstruck is zo’n serie waarvan je na twee afleveringen weet dat je aan het eind achterblijft met een warm gevoel en een lichtelijk gebroken hart. Precies zoals de betere romcoms dat doen.
veel gelezen
-
- Say Nothing: ijzersterke politieke thrillerserie over The Troubles in Noord-Ierland
- Dune: Prophecy is visueel spectaculair, maar zal vermoedelijk vooral de fans aanspreken
- The Sketch Artist: Canadees politiedrama over een bijzondere compositietekenaar
- In de geestige zwarte komedie Achtsam Morden worden de moorden mindful gepleegd
- Rivals: niks meer dan ongeneneerd campy en vreselijk onderhoudende televisie