Een overzicht van de beste series die afgelopen maand zijn verschenen, met onder andere een Noorse serie vol familie-intriges, een spin-off van The Batman en een sterk nieuw seizoen van Britse spionnenserie Slow Horses.

Slow Horses S4

VPRO Cinema's favoriet

Opnieuw een sterk seizoen van de heerlijke Britse serie over het team van gevallen spionnen in Slough House, die keer op keer – ondanks hun fouten - kundiger blijken te zijn dan hun niet gedegradeerde collega’s van MI5. Gary Oldman blijft een perfect smoezige Jackson Lamb en zijn medewerkers het leukste zooitje ongeregeld op televisie. Omdat dit seizoen leunt op een schokkende wending in de eerste aflevering, verklappen we liever niks over het verhaal. Maar weet dat de zes afleveringen wederom voorbijvliegen. De enige kanttekening: het team aan misfits uit Slough House spendeert dit seizoen te weinig tijd samen.

Escape from Albatros

familieserie - sciencefiction

Het is 2040 en in Nederland gaat efficiëntie boven alles. Daarom moet iedere 70-plusser regelmatig een ‘uittreedtest’ doen om te bewijzen dat ze kunnen oversteken of boodschappen kunnen doen zonder de boel op te houden. Lukt dit niet, dan worden deze ‘quasi morti’ overgeplaatst naar een van de zorgeilanden voor de kust. Dat het op die eilanden niet zo heerlijk is als men beweert, ontdekken Jayson en Maud wanneer hun opa en oma erheen verbannen worden. Dat de premisse van deze vreselijk originele en ontzettend slimme jeugdserie niet eens zo vergezocht is, maakt het extra scherp en grappig.

English Teacher

sitcom - culture wars

Ouders die klagen omdat de homoseksuele leraar Engels zijn partner zoende waar de leerlingen bij waren of lesstof die geschrapt moet worden omdat het ‘triggering’ is voor de tieners in de klas. De onderwerpen die schrijver en komiek Brian Jordan Alvarez in zijn komedieserie English Teacher behandelt, lijken rechtstreeks uit nieuwsberichten over de zogenaamde Amerikaanse culture wars geplukt te zijn. Dat klinkt als zware kost, maar niets is minder waar. Het scherpe en grappige English Teacher is juist een zeer geslaagde, hedendaagse maar nog steeds klassieke Amerikaanse sitcom die, met afleveringen van zo’n twintig minuutjes, vreselijk makkelijk wegkijkt.

Kameleon

Vlaams - tragikomedie

De jongeren in de Vlaamse tragikomedie Kameleon spelen naar eigen zeggen voortdurend Tetris. ‘Zo snel mogelijk reageren op het volgende fucking blokje dat het leven naar ons gooit, en zo lang mogelijk proberen te overleven.’ De belangrijkste vraag: lukt het de vier vrienden om ooit te ontsnappen uit hun kansarme, slecht aangeschreven wijk in Antwerpen? Of is een leven in armoede of criminaliteit onontkoombaar? De serieuze thematiek wordt vaak lekker luchtig aangevlogen, met uitstekend acteerwerk van het centrale viertal en veel inventieve montages.

The Penguin

misdaad - The Batman spin-off

Officieel vertelt deze miniserie hoe The Penguin een van de beruchtste superschurken uit de Batman-comics werd. In werkelijkheid is het een gangsterdrama over een gewelddadige, meedogenloze man die daarnaast loopt als een pinguïn. Colin Farrell is, ondanks dat hij onherkenbaar is onder een laag protheses, vreselijk overtuigend als psychopathische schurk. Tegenspelers Cristin Milioti en de jonge Rhenzy Feliz zetten oprecht interessante en verrassende personages neer. En Gotham is de perfecte rauwe setting voor dit meeslepende, duistere en goed gemaakt drama waarin Batman eigenlijk niet voorkomt.

Billionaire Island

Noorse komedie - familiedrama

De genadeloze eigenaar van een immense zalmkwekerij in Noorwegen poogt het bedrijf van haar grootste concurrent onder zijn neus vandaan te kopen om zo de grootste kweker ter wereld te worden. Billionaire Island is geen realityserie, ook al doet de naam dit wel vermoeden. En het is zelfs geen Succession met zalm, al gaat het over steenrijke mensen die elkaar een loer draaien, vijandige bedrijfsovernames en familie-intriges. Deze vreselijk vermakelijke serie is wél heel Noors, van de fascinatie met vis- en schaaldieren tot de bijzondere gewoontes en gebruiken, en daardoor hartstikke eigen.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag