Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Marijke Schermer, Catriona Ward, Lars Elling en Barbara Pym.

Marijke Schermer
In het oog

‘Ik voelde me nergens zo fijn als met het kijkglas tussen mij en de dingen.’ Als de introverte bioloog Nicola uit Marijke Schermers nieuwe roman In het oog (Van Oorschot) tegelijkertijd wordt verlaten door haar geliefde Bee en een afwijzing krijgt voor een beloftevol bacterie-onderzoek, wordt ze gedwongen haar blik te verleggen. Naar binnen, waar oud verdriet komt bovendrijven, maar ook naar buiten, waar haar oog valt op Louis, die ze tot spionage-object maakt. In hem ziet ze wat ze zoekt: ‘Geen rots in de branding, maar een zeepok op wrakhout’. Het zijn zinnen om te onthouden, afkomstig van prettig ongrijpbare personages, in een verhaal waarin niet is wat het aanvankelijk lijkt. Deze keer loopt het ook nog eens goed af. Hoewel?

(Lieke van den Krommenacker)

Catriona Ward
Onderhuids

Onderhuids (De Boekerij), de vijfde roman van horrorfenomeen Catriona Ward is onder veel meer een hommage aan Stephen King. In de in 1989 spelende openingshoofdstukken sluit eenzame tiener Wilder Harlow in Whistle Bay, aan de kust van Maine, vriendschap met plaatselijke jongen Nat en Britse fille fatale Harper. Een sfeervol geschetst (zomervakantie)verbond dat algauw wordt overschaduwd door de dreiging van een mysterieuze Messenman, die sinistere slaapkamerpolaroids van kinderen maakt, verdwijnende vrouwen en een gruwelontdekking in een grot. Het decennia omspannende vervolg, waarin Wilder (memoir)schrijver wordt, leest als het literaire equivalent van een M.C. Escher-prent. Een onmogelijk, fascinerend labyrint vol dwaalsporen, hallucinaties en duizelingwekkende plotwendingen dat, aldus leermeester King op het omslag, ‘zijn verbijsterende geheimen tot het allerlaatst bewaart’.

(Dirk-Jan Arensman)

Lars Elling
De appeloorlog

Een appelboom helt over de afscheiding tussen twee percelen. Het ooft dat aan gene zijde valt wordt als compote onder de hek door heen en weer geschoven. Wat is hier aan de hand? De buren Arnstein en Truls, broers, negeren elkaar al decennialang. Als voor Arnstein het einde nadert, spoort zijn zoon, psychotherapeut, kleinzoon Filip aan om zijn verbitterde, zwijgzame en door harde arbeid versleten ‘Ouwe’ te leren kennen. De verwijdering tussen de broers gaat terug tot WO I, toen ze onafscheidelijk lange zomers in de bossen rond Oslo doorbrachten. Filip is het alter ego van de Noorse kunstschilder Lars Elling. Zijn debuut De appeloorlog (Podium) zit vol lyrische natuurbeschrijving en bizarre verhalen rond kolenbranders, forellenvissers en houtvlotters.

(Maarten van Bracht)

Barbara Pym
Nog net geen engelen

Als je even moe bent van alle wereldleed, is er altijd Barbara Pym om je weer levensmoed te geven. In Nog net geen engelen (Van Maaskant Haun) richt ze haar mild-ironische pijlen nu eens niet op de dominee en zijn parochianen, maar kiest ze voor een heel andere biotoop: die van de medewerkers van de faculteit antropologie. Zoals de personages in het veld ‘Afrikaanse stammen’ bestuderen, zo bestudeert Pym haar antropologen. Dat zijn er nogal wat, maar de (driehoeks)verhouding tussen Catherine (‘die zelf vond dat ze op Jane Eyre leek’) en haar geliefde Tom, die een relatie begint met student Deirdre, vormt het hart van deze oer-Britse komedie uit 1955, vol meesterlijke typeringen en rake dialogen.

(Katja de Bruin)

de boekengids in je mailbox?