Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Mauro Corona, Julia Phillips en Judith Koelemeijer.

Mauro Corona
De vlucht van de marter

Mauro Corona (1950) is, naast auteur van verhalen en romans, ook beeldhouwer en bergbeklimmer. Hij woont al z’n leven lang in Erto, een afgelegen bergdorpje in de Friulische Dolomieten, waar in 1963 door een aardverschuiving de stuwdam in de rivier de Vajont het begaf en een immense vloedgolf in de vallei diverse dorpen en meer dan tweeduizend bewoners wegvaagde. In de 26 soms sprookjesachtige verhalen van zijn eersteling uit 1997, De vlucht van de marter (Wereldbibliotheek) roept Corona in zowel nuchtere als poëtische bewoordingen liefdevol de verloren wereld uit zijn jeugd op, het door de overweldigende natuur gedicteerde bestaan van bergbewoners, waarin zelfs een marter zijn belagers de baas is. Na de catastrofe kón het niet meer goedkomen.

(Maarten van Bracht)

Julia Phillips
Beer

Het motto in Julia PhillipsBeer (Meulenhoff) komt uit ‘Sneeuwwitje en Rozerood’ van de gebroeders Grimm, en het is dan ook een grimmig realistisch sprookje. Op een van de paradijselijke San Juan Islands, voor de kust van de staat Washington, zitten twee zussen gevangen in een leven van mantelzorgen voor hun terminaal zieke moeder, tredmolenbaantjes in de horeca en torenhoge creditcardschulden. Vertelster Sam klampt zich vast aan de droom ooit, na de verkoop van het ouderlijk huis, met haar geliefde zus opnieuw te beginnen; Elena leeft op wanneer een grizzly opduikt, waarmee ze een speciale band vermoedt. Recept voor een dubbele desillusie, uiteraard. Maar met beeldschoon proza en perfect gedoseerde onthullingen houdt Phillips de aandacht tot het mokerslageinde moeiteloos vast.

(Dirk-Jan Arensman)

Judith Koelemeijer
De redding

Op 27 januari 2010 rijdt de bejaarde Leah met haar auto in het ijskoude water van de Haarlemse Leidsevaart. Langs de kant verzamelen zich tientallen toeschouwers, maar niemand grijpt in. Alleen de 24-jarige student en taekwandokampioen Mirjam aarzelt niet en duikt in de vaart om de verdrinkende Leah uit haar auto te bevrijden. Over dit wonderbaarlijke verhaal schreef Judith Koelemeijer De redding (Atlas Contact), een portret van twee mensen die door het lot aan elkaar verbonden worden: de een een vrijheidsminnende Vlaamse die zich ontworstelde aan haar streng katholieke opvoeding, de ander de kleindochter van een kampoverlever, opgevoed met een immens verantwoordelijkheidsbesef. Deze vakkundig vertelde geschiedenis is tevens een reflectie op rechtvaardigheid, solidariteit, schuld en heldenmoed.

(Thomas van den Bergh)

de boekengids in je mailbox?